Mainos

Nobelin rauhanpalkinto Keniaan

Kenialainen ympäristöaktivisti Wangari Maathai sai Nobelin rauhanpalkinnon työstään kymmenien miljoonien puiden istuttamiseksi eri puolille Afrikkaa.

Kenialainen ympäristöaktivisti Wangari Maathai saa tämänvuotisen Nobelin rauhanpalkinnon, ilmoitti Oslon Nobel-komitea tänään. 64-vuotias Maathai on ensimmäinen afrikkalainen nainen, jolle palkinto myönnetään.

Wangari Maathai on toiminut Kenian apulaisympäristöministerinä vuodesta 2003. Hän sai palkinnon työstään kymmenien miljoonien puiden istuttamiseksi eri puolille Afrikkaa, jotta metsien häviämistä saataisiin hidastettua.

Maathai perusti vuonna 1977 Vihreän vyöhykkeen liikkeen, joka on suurin puunistutushanke Afrikassa ja tähtää samalla naisten aseman parantamiseen ja köyhyyden vähentämiseen. Liike sanoo istuttaneensa noin 30 miljoonaa puuta. Nobel-komitea ylisti Maathaita tämän työstä kestävän kehityksen, demokratian ja rauhan puolesta. Maathai kertoi itse olevansa aivan häkeltynyt palkinnosta.

- Tämä on elämäni suurin yllätys. Kun me istutamme uusia puita, istutamme rauhan siemeniä, hän sanoi Norjan television haastattelussa.

Metsien häviäminen on suuri ongelma Keniassa, missä metsiä on vain kaksi prosenttia maa-alasta. Se asettaa miljoonat ihmiset entistä alttiimmiksi kuivuudelle ja köyhyydelle. YK:n suositusten mukaan metsiä pitäisi olla vähintään kymmenen prosenttia maa-alasta.

Maathai on koulutukseltaan biologi, ja hän on väitellyt tohtoriksi. Hänet tunnetaan myös innokkaana ihmisoikeuksien puolustajana. Ehdokkaita Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi oli tänä vuonna ennätysmäärä eli 194. Palkinto on 10 miljoonan Ruotsin kruunun suuruinen.

(MTV3-STT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 08.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.