Rauhannobel jaetaan perjantaina ristiriidan keskellä: Ukrainalaisvoittaja ei suostu esiintymään venäläisvoittajan kanssa – "Olemme edelleen hyviä ystäviä, mutta..."

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan 10:14
Näillä perusteilla Nobelin rauhanpalkinto jaettiin lokakuussa.

Nobelin rauhanpalkinnot ojennetaan palkittujen edustajille huomenna Oslossa. Tunnelmat seremonian aattona ovat kuitenkin ristiriitaiset.

Yksi kolmesta palkitusta on ukrainalainen Center for Civil Liberties -järjestö. Sen johtaja Oleksandra Matvijtshuk on jo etukäteen ilmoittanut, ettei hän aio suostua yhteisiin haastatteluihin niin ikään palkitun venäläisen Memorial-ihmisoikeusjärjestön johtajan Jan Ratshinskin kanssa.

Matvijtshuk perustelee päätöstä Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaa vastaan. Ratshinski on kertonut ymmärtävänsä hyvin Matvijtshukin päätöstä.

– Olemme edelleen hyviä ystäviä, mutta tilanne on monimutkainen, Ratshinski kertoi.

Kolmas palkittu on valkovenäläinen ihmisoikeusaktivisti Ales Bjaljatski. Vankilassa olevan Bjaljatskin puolesta rauhanpalkinnon noutaa hänen vaimonsa Natallja Pintshuk.

Putinia varten tarvitaan kansainvälinen tuomioistuin

Kansainvälisen yhteisön pitää perustaa kansainvälinen tuomioistuin Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia sekä muita sota- ja ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneitä varten, sanoo Matvijtshuk.

Matvijtshukin mukaan Ukrainassa ei ole kyse kahden valtion sodasta vaan demokratian ja itsevaltaisuuden välisestä taistelusta, jonka lopputuloksella on merkitystä koko maailmalle.

Lehdistötilaisuuteen Oslossa osallistuivat myös vangitun valkovenäläisen rauhanpalkinnon saajan Ales Bjaljatskin vaimo Natallja Pintshuk sekä kolmannen rauhannobelistin, venäläisen Memorial-järjestön johtaja Jan Ratshinski. Hekin korostivat, ettei ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneitä pidä jättää tuomitsematta.

Lue myös:

    Uusimmat