Mainos

Nobelin rauhanpalkinnon saivat Al Gore ja IPCC

Presidentti George W. Bushin tiedottajan mukaan Yhdysvallat ei aio muuttaa ilmastopolitiikkaansa Nobelin takia. Greenpeace ehti jo toivoa Bushin muuttavan asennettaan Nobelin myötä.

Tämänvuotisen Nobelin rauhanpalkinnon ovat saaneet Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore ja IPCC eli YK:n hallitustenvälinen ilmastonmuutopaneeli.

Palkinto myönnettiin Goren ja IPCC:n työstä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Ehdokkaita palkinnon saajiksi oli kaikkiaan 181.

Al Gore tunnetaan etenkin dokumentistaan Epämiellyttävä totuus, joka voitti Oscar-palkinnon vuonna 2006. IPCC on YK:n alainen elin, jonka toimintaan osallistuu tuhansia tutkijoita ympäri maailmaa. Sen puheenjohtajana on vuodesta 2002 lähtien toiminut intialainen Rajendra Pachauri.

Palkintovaliokunnan mukaan IPCC ja Gore ovat keränneet ja jakaneet tietoa ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta sekä luoneet näin perustaa toimenpiteille muutoksen hillitsemiseksi.

Rauhanpalkinnon arvo on kymmenen miljoonaa kruunua eli runsaat miljoona euroa. Palkinto jaetaan perinteisessä juhlatilaisuudessa Oslossa joulukuun 10. päivänä.

Myös presidentti Martti Ahtisaari oli ehdolla rauhanpalkinnon saajaksi.

Suomen IPCC-edustaja tyytyväinen Nobel-komitean päätökseen

Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja Raino Heino on tyytyväinen siihen, että IPCC saa Nobel-palkinnon.

Heinon mukaan palkinnon IPCC:n kanssa jakanut Al Gore on tehnyt hyvällä tavalla ilmastoasioita tunnetuksi.

Heino uskoo palkinnon myös osaltaan vaikuttavan siihen, että Yhdysvallat saattaa tulevaisuudessa lähteä mukaan kansainväliseen ilmastoyhteistyöhön.

YK:n pääsihteeri korosti ilmastonmuutoksen kiistattomuutta

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon tähdentää, että ihmisen aikaan saama ilmastonmuutoksen vaikutus maailmaan on todistettu ilman epäilystä.

Hänen mielestään Nobel-komitean valinnalla tunnustetaan myös YK:n asema ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävissä toimissa.

Yhdysvallat ei aio muuttaa ilmastopolitiikkaansa Nobelin takia

Kansainvälinen ympäristöjärjestö Greenpeace toivoi Yhdysvaltojen presidentin George W. Bushin ottavan ilmastonmuutoksen seuraukset "viimeinkin vakavasti", nyt kun Nobelin-rauhanpalkinto on myönnetty ilmastonmuutoksesta varoittaville tahoille.

Yhdysvallat ei kuitenkaan aio muuttaa ilmastopolitiikkaansa Nobelin rauhanpalkinnon takia, sanoo presidentti George W. Bushin hallinnon edustaja. Tiedottaja Tony Fratton mukaan entisen varapresidentin Al Goren ilmastotyön palkitseminen ei luo paineita Bushin ilmastopolitiikan muuttamiseksi. Bush on iloinen Goren puolesta, Fratto kertoo.

Yhdysvallat on Bushin johdolla jättäytynyt pois Kioton pöytäkirjasta, joka rajoittaa teollistuneiden maiden kasvihuonekaasupäästöjä. Demokraattipuoluetta edustava Gore on arvostellut presidentti George W. Bushin ympäristöpolitiikkaa.

Bushin hallinto on perustellut ratkaisua taloudellisilla syillä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.