Mainos

Nobelin kirjallisuuspalkinto Harold Pinterille

Kirjallisuuden Nobel-palkinnolla palkittu brittiläinen Harold Pinter on yksi merkittävimmistä toisen maailmansodan jälkeisistä näytelmäkirjailijoista. Hän on kirjoittanut uransa aikana yli 30 näytelmää, ja tehnyt työtä myös ohjaajana sekä näyttelijänä.

Kirjallisuuden nobelistien joukkoon liittyi tänään brittiläinen Harold Pinter. Hän on yksi suurista toisen maailmansodan jälkeisistä näytelmäkirjailijoista maailmassa, nykyklassikko.

Ruotsin akatemia sanoo palkitsemisperusteluissaan, että Pinter paljastaa näytelmissään jokapäiväisen lörpöttelyn ansat ja pakottaa astumaan alitajunnan suljettuihin huoneisiin.

- Pinter on todellinen ammattilainen, sanoi akatemian sihteeri Horace Engdahl.

- Näyttelijät rakastavat hänen tekstejään. Hän on antanut suurenmoista materiaalia draaman maailmalle.

Pinteriä pidetään vähättelevien sävyjen, kaunistelevan puhetyylin, improvisoinnin ja banaaliuden mestarina. Hän sekoittaa pelkistetyissä näytelmissään absurdeja ja realistisia aineksia.

Pinter kirjoitti vuonna 1958, että toden ja epätoden, oikean ja väärän välillä ei ole suurta eroa. Jokin asia voi olla samanaikaisesti sekä oikein että väärin.

Kansalainen Pinter

- Uskon, että nämä väittämät pitävät edelleen paikkansa tutkittaessa todellisuutta taiteen keinoin, näytelmäkirjailija sanoo nyt. - Kirjailijana seison näiden sanojen takana. Mutta kansalaisena minun täytyy kysyä: Mikä on oikein? Mikä on väärin?

Maanantaina 75 vuotta täyttänyt Pinter esitteleekin itsensä näytelmäkirjailijaksi, ohjaajaksi, näyttelijäksi, runoilijaksi - ja poliittiseksi aktivistiksi. Hän ei ole viime vuosina tehnyt teatteria vaan keskittynyt runojen ja yhteiskunnallisten artikkelien kirjoittamiseen.

Pinter on muun muassa kritisoinut kiivaasti Irakin sotaa. Hän on verrannut George Bushin hallintoa natsihallintoon ja kutsunut Tony Blairia massamurhaajaksi.

Tänään Pinter kertoi olevansa palkinnosta "erittäin, erittäin liikuttunut". Kun häneltä kysyttiin, miksi hän arveli palkinnon saaneensa, hän sanoi olevansa itsekin utelias tietämään.

Vankkumaton kirjailija

Palkinnonsaajaa kommentoineet asiantuntijat pitävät Pinteriä yllättävänä, mutta palkintonsa ehdottomasti ansaitsevana valintana Ruotsin akatemialta. Vuonna 1930 Itä-Lontoossa syntynyt Pinter kuului 1950- ja 60-luvun teatterin uuden aallon kirjailijoihin ja kotimaassaan hänet luettiin kuuluvaksi niin kutsuttujen nuorten vihaisten miesten ryhmään.

Toinen suuri brittiläinen näytelmäkirjailija Tom Stoppard, 68, kuvailee kollegaansa kirjailijana vankkumattomaksi.

- Palkinto on täydellä syyllä hänen. Pinter aloitti taiteilijanuransa julkaisemalla runoja. Hän opiskeli näyttelemistä ja esiintyi teattereissa ja kiertueilla vuosina 1949-57. Hän toimi teatterinjohtajana vuodesta 1970 alkaen muun muassa Englannin kansallisteatterissa ja Globe-teatterissa. Hän on myös ohjannut sekä omaa että muiden tuotantoa.

Kirjailijan esikoisnäytelmä, yksinäytöksinen Huone esitettiin vuonna 1957. Samana vuonna kirjoitettu ensimmäinen täyspitkä näytelmä Syntymäpäiväjuhla sai menestystä vasta 1960-luvun puolessa välissä. Muita Pinterin arvostettuja näytelmiä ovat muun muassa Talonmies, Ei kenenkään maa ja Petos. Hän on kirjoittanut myös kuunnelmia, televisionäytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia. Hän on julkaissut runoja ja proosateoksia.

Pinterille ojennetaan noin 1,1 miljoonan euron arvoinen Nobel-palkinto joulukuussa Tukholmassa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 13.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.