Nobelin kemian palkinto annetaan kolmelle tutkijalle

Nobelin kemian palkinnon saavat tänä vuonna amerikkalaiset William S. Knowles ja K. Barry Sharpless sekä japanilainen Ryoji Noyori.

He ovat kehittäneet orgaanisen syntetiikan menetelmiä, joilla saadaan puhtaana monimutkaisia yhdisteitä. Menetelmiä sovelletaan pääosin lääkeaineisiin.

Palkinto jaettiin niin, että Knowles ja Noyori saavat siitä puolet ja Sharpless toisen puolen.

Ruotsin tiedeakatemian mukaan tutkijoiden kehittämät kemialliset reaktiomallit parantavat mm. antibiootteja, tulehduslääkkeitä ja sydänlääkkeitä.

-Nykyään heidän perustutkimuksensa tuloksia käytetään useissa lääkevalmisteiden teollisissa synteeseissä, sanottiin akatemian lausunnossa.

Palkinnon arvo on 10 miljoonaa kruunua eli noin 6,42 miljoonaa markkaa.

Nykyisin eläkkeellä oleva Knowles, 84, on aiemmin työskennellyt monikansalliselle Monsato-konsernille. Noyori, 63, on kemian professori Nagoyan yliopistossa. Sharpless, 60, toimii nykyisin professorina Scrippsin tutkimuslaitoksessa La Jollassa Kaliforniassa.

Palkittujen työ uraauurtavaa

- Palkinto jaettiin katalyyttisen asymmetrisen synteesitaidon alalla ja kahdesta eri asiasta, selvitti Helsingin yliopiston orgaanisen kemian laitoksen professori Tapio Hase tänään.

Knowles ja Noyori ovat ennen kaikkea tutkineet pelkistysreaktioita ja Sharpless puolestaan palkittiin uusia hapetusmenetelmiä koskevista tutkimuksistaan.

-Suuri osa orgaanisista aineista ja erityisesti lääkeaineista on asymmetrisiä eli ne voivat olla useammassa eri muodossa, Hase kertoi.

Kun lääkeaineita tehdään, on tärkeää, että tehdään oikeaa muotoa, eikä seoksia, joissa voi olla sekä oikeaa että väärää muotoa.

-Tästä on olemassa kauhea esimerkki, Talidomidi. Kemiallisesti tuolloinkin kyseessä oli oikea aine, mutta se sisälsi kahta eri muotoa. Toisella oli lääkkeellinen, rauhoittava muoto, mutta toinen aiheutti sikiövaurioita, Hase muistutti.

Nykyään eri maiden lääkeviranomaiset eivät anna myyntilupaa valmisteille, jotka ovat seoksia, hän kertoi. Katalyyttisilla menetelmillä lääkevalmisteita voidaan tuottaa Hasen mukaan ikäänkuin kierrätyksen avulla: optimoiduilla lähtöainemäärillä ja ilman sivutuotteita.

-Tämä on mitä suurimmassa määrin taloudellinen kysymys lääketehtaille, hän tähdensi. Myös Suomessa on tehty alaan liittyvää tutkimusta.

-Suurin piirtein kaikki yliopistolliset laboratoriot, joissa orgaanista kemiaa on, ovat aktiivisia tällä alalla, Hase sanoi.

(STT-Reuters-AP)

15:32

Lue myös:

    Uusimmat