Mainos

Nobel-voittajaa vaaditaan vapaaksi Kiinassa

Kiinassa vaaditaan Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Liu Xiaobon vapauttamista. Lähes 200 ihmistä on allekirjoittanut Kiinan hallitukselle osoitetun, internetissä julkaistun avoimen kirjeen.

Kirjeessä vaaditaan Kiinaan demokraattisia oikeuksia sekä Nobel-voittajan vapauttamista vankilasta.

Kirjeen allekirjoittajien joukossa on muun muassa toisinajattelijoita ja lakimiehiä. Sichuanin Kustannustalon entinen toimittaja Huang Zelong on yksi niistä uskaliaista, jotka ovat nyt nousseet virallista Kiinaa vastaan.

- Minun mielestäni se ei ollut Nobel-komitea, joka antoi Liu Xiaobolle Nobelin rauhanpalkinnon.Se oli Kiinan presidentti Hu Jintao. Jos Liu Xiaoboa ei olisi vangittu, olisiko hän saanut palkinnon?

Nyt avointa kirjettä on enää turha netistä etsiä, Kiinan viranomaiset ilmeisesti ovat poistaneet sen verkosta.

Kiinan viranomaisten mukaan nobelisti Liu on edelleen rikollinen ja Nobel-palkinnon myöntäminen hänelle säädytöntä.

- Kiinassa ja kaikkialla muualla maailmassa kaikki ovat tasa-arvoisia lain edessä. Jokaista, joka tekee rikoksen, vaarantaa kansallista turvallisuutta tai vahingoittaa kansakunnan etua, pitää rangaista kuten laissa sanotaan, toteaa Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Ma Zhaoxu.

Kuluneen viikon Kiina on kiukutellut myös Norjalle. Maa on perunut muun muassa useita virallisia tapaamisia Norjan kanssa - nyt myös euroviisutähti Alexander Rybakin pitkään suunniteltu Kiinan-keikka on peruttu.

- Se oli yksinkertainen ja tiukka viesti, että me emme pääse Kiinaan, Rybak kertoo.

Norja puolestaan ilmoittaa olevansa pahoillaan Kiinan jatkuvista, kummastusta herättävistä toimista.

- Norjan tarkoituksena on säilyttää hyvät suhteensa Kiinaan. Me suojelemme kuitenkin Nobel-komitean koskemattomuutta sen päätöksenteossa. Komitea päättää Nobelista vuosittain, ja se on toiminut näin vuosikymmeniä. Norjan tyyliin ja perinteisiin eivät kuulu vastatoimenpiteet tällaista melko epätavallista diplomatiaa kohtaan, sanoo Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Støre.

Kiinan ei kuitenkaan uskota haluavan katkaista välejä Norjaan kokonaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.