Mainos

Nobel-palkitusta Obaman energiaministeri

Yhdysvaltain presidentiksi nouseva Barack Obama on nimittänyt energiaministerikseen fysiikan Nobel-palkinnon saaneen Steven Chun. Nimitys ei tullut yllätyksenä, sillä jo ennakkoon Chun uumoiltiin olevan vahvin ehdokas virkaan.

Samalla Obama nimitti hallintonsa tärkeimmäksi ympäristökysymysten neuvonantajaksi Carol Brownerin, joka on luonnonsuojeluviraston entinen johtaja.

Obama on ilmoittanut pitävänsä seuraavan lehdistötilaisuuden tänään iltapäivällä, mutta tilaisuuden sisältöä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Valkoisen talon uusi isäntä on pitänyt viime aikoina useita tiedotustilaisuuksia, joissa hän on paljastanut hallituksensa tulevia ministereitä. Obaman hallituksen koko ministeristön uskotaan olevan tiedossa jouluun mennessä.

Chun odotetaan tuovan rotia ilmastopolitiikkaan

Nimityksen uskotaan muuttavan radikaalisti Yhdysvaltojen asennetta ilmastonmuutokseen.

Chu on toistuvasti varoittanut ilmastonmuutoksen tuhoisista ja peruuttamattomista seurauksista ja vaatinut, että tilanteelle on tehtävä jotakin ennen kuin on liian myöhäistä. Uuden energiaministerin linja poikkeaa selvästi nykyisen presidentin George W. Bushin linjasta. Bush on vasta taannoin myöntänyt, että ihmisen toiminnalla saattaa olla vaikutusta maapallon lämpenemiseen.

Ympäristökysymysten neuvonantajaksi nouseva Carol Browner on aiemmin johtanut luonnonsuojeluvirastoa. Energia- ja ympäristöjohtajien tiimiin nimitettiin lisäksi Lisa Jackson ja Nancy Sutley.

Ympäristötiimin johtonelikolla on merkittävä rooli Yhdysvaltain talouselvytyksessä. Obaman suunnitelmana on nostaa maan talous kuopasta lisäämällä uudistuvien energiamuotojen käyttöä ja luomalla miljoonia "vihreitä" työpaikkoja. Tällä pyritään vähentämään maan talouden riippuvuutta öljystä.

Obama on ilmoittanut pitävänsä seuraavan lehdistötilaisuuden tiistaina iltapäivällä, mutta tilaisuuden sisältöä ei ole kerrottu julkisuuteen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.