Mainos

Nobel-palkittu oppositiojohtaja vapaaksi

Burman Nobel-palkittu oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi on vapautunut kotiarestista.

Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi vapautetaan tänään kotiarestista.

Myanmaria johtava sotilasjuntta on vapauttanut demokratian puolesta taistelevan Aung San Suu Kyin 19 kuukautta kestäneestä kotiarestista. Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu Suu Kyi vapautui YK:n välityksellä käytyjen neuvottelujen tuloksena.

Suu Kyin taistelu on jatkunut jo 12 vuotta, sillä hänen johtamansa Kansallinen demokratialiitto voitti viimeiset maassa pidetyt vaalit vuonna 1990. 60-luvun alusta lähtien maata hallinnut sotilasjuntta ei kunnioittanut vaalien tulosta, vaan kiristi itsevaltaista otettaan.

Tuolloinkin liiton johtaja itse oli pidätettynä ja hänet vapautettiin vasta viiden vuoden kuluttua vaaleista. Myanmarin johdolle hento, tummatukkainen Suu Kyi on suuri uhka. Hänen isänsä Aung San johti maan itsenäisyyteen Britannian siirtomaavallasta, mutta murhattiin kun tyttö oli vain kaksivuotias. Britanniassa opiskellut ja avioitunut Suu Kyi palasi kotimaahansa 1988 hoitamaan sairasta äitiään ja pian hänestä tuli demokratian ikoni.

Aiemmin 56-vuotias Suu Kyi on kieltäytynyt vapaudesta, joka olisi tarkoittanut maastakarkoitusta. Nyt hän saa jäädä maahan ja jatkaa politiikassa.

(MTV3)


(Huomenta Suomi 06.05.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.