Mainos

Nobel-palkinto asetettiin tyhjälle tuolille

Norjan Nobel-juhla huipentui tänään dramaattisesti Oslon raatihuoneella. Rauhanpalkinto jaettiin symbolisesti kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle, joka istuu parhaillaan 11 vuoden tuomiota Kiinassa.

Nobel-komitean puheenjohtaja Thorbjörn Jagland asetti puheiden päätteeksi palkinnon Liulle varatulle tyhjälle tuolille. Kiina ei päästänyt Liun lisäksi hänen perheenjäseniään Osloon vastaanottamaan palkintoa.

- Pahoittelemme, ettei palkinnon saaja ole itse paikalla tänään. Liu ei ole tehnyt mitään väärää, hän on vain käyttänyt kansalaisoikeuksiaan, Jagland sanoi asetellessaan palkintodiplomia ja kultamitalia tuolille.

Kiinan lisäksi juhlallisuuksista oli jäänyt pois parikymmentä Kiinan liittolaismaata.

Sadat vieraat kuulivat tilaisuudessa kuitenkin Liun puheen, jonka hän oli kirjoittanut viime vuonna saatuaan vankilatuomion valtion vastaisesta vehkeilystä. Puheessa Liu tähdensi vuoden 1989 demokratialiikkeen merkitystä. Liike murskattiin verisesti Pekingin Tiananmenin aukiolla 4. kesäkuuta 1989.

Kiina arvostelee rajusti

Rauhanpalkinnon myöntäminen Liulle suututti Kiinan pahemman kerran. Se katkaisi heti kahdenväliset neuvottelut Norjan kanssa ja jäädytti vapaakauppasopimuksen laatimisen.

Kiina on jatkanut tänään rajua arvosteluaan. Palkinnon jakaminen vankilassa olevalle toisinajattelijalle on osoitus kylmän sodan aikaisen ajattelumallin mukaisesta poliittisesta teatterista, jyrisi Kiinan ulkoministeriö.

- Tämänkaltainen poliittinen teatteri ei horjuta Kiinan kansan kykyä ja uskoa ylläpitää sosialismia, jossa on kiinalaisia erityispiirteitä, ministeriön edustaja Jiang Yu sanoi.

(MTV3 - STT)

Oslossa on ollut mielenilmauksia Liun palkitsemisen puolesta ja sitä vastaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.