Mainos

Nobel-lääkärit kritisoivat palkintoa

Lääkärit ilman rajoja -järjestö arvostelee hienoisesti saamaansa rauhan-Nobelia. Järjestön puheenjohtaja James Orbinski sanoo, että rauhanpalkinto saattaa vaarantaa lääkärien apujärjestön riippumattomuuden.

Orbinskin mielestä Nobelin rauhanpalkinto uhkaa institutionalisoida avun, jota vapaaehtoiset järjestöt antavat. Joka tapauksessa Orbinski sanoo, että Lääkärit ilman rajoja on iloinen Nobelin rauhanpalkinnosta ja ottaa sen kunnioituksella vastaan.

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin Oslossa puolilta päivin.

Vuonna 1971 perustettu järjestö on ulottanut toimintansa 80 maahan. Viime aikoina Lääkärit ilman rajoja on työskennellyt erityisesti Kosovossa ja Itä-Timorissa.

Rauhanpalkinnon perusteluissa Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Francis Sejerstedt sanoi muun muassa, että järjestön humanitäärinen työ on myös mahdollistanut konfliktin osapuolten yhteydenpitoa, samaan aikaan kun sen peloton ja uhrautuva apu on näyttänyt uhreille inhimilliset kasvot, kunnioittanut heidän ihmisarvoaan ja valanut toivoa rauhasta ja sovinnosta.

Lääkärit iloitsevat


Lääkärit ilman rajoja -järjestö ilmaisi ilonsa Nobelin rauhanpalkinnosta siitä kuultuaan. Brysselissä päämajaansa pitävän järjestön edustaja kertoo, että hän ei ole onnellinen vain päämajan väen puolesta vaan myös kaikkien niiden lääkärien, jotka ovat kentillä. Yksi järjestön perustajista Bernard Kouchner sanoo olevansa kunniasta hyvin liikuttunut.

Ehdokkaita palkinnon saajiksi oli kaikkiaan 136 kappaletta, joukossa sekä yksityishenkilöitä että organisaatioita. Nobelin rauhanpalkinnon palkintosumma on noin 5 ja puoli miljoonaa markkaa.

Viime vuonna palkinnon saivat Pohjois-Irlannin rauhanneuvottelijat John Hume ja David Trimble.
(MTV3-Reuters)

Mika Hentunen raportoi Seitsemän uutisille Oslosta rauhan Nobelista. (1:25) Palkintoa kommentoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön johtaja Alex Parisel.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.