Mainos

Nobel-komitea puhuttaa Norjassa

Samaan aikaan kun Norjassa juhlitaan presidentti Martti Ahtisaaren saamaa Nobelin rauhanpalkintoa, maassa käydään myös keskustelua palkinnon myöntäjästä Norjan Nobel-komiteasta.

Yksi kärkevimpiä komitean arvostelijoita on rauhanaktivisti Fredrik Heffermehl, Norjan rauhanneuvoston kunniapuheenjohtaja. Hänen mukaansa Nobel-komitea ei nykykokoonpanossaan kunnioita Alfred Nobelin tahtoa.

Heffermehl sanoi Nobel-juhlallisuuksien edellä Norjan uutistoimistolle NTB:lle, ettei Ahtisaaren valinta ole linjassa Nobelin testamentin kanssa, koska Ahtisaari on tehnyt työnsä konfliktien "korjaamisessa", ei niiden estämisessä eikä aseriisunnan parissa.

- Ahtisaari on kuitenkin paljon parempi palkinnonsaaja kuin henkilöt, joille palkinto on viime vuosina myönnetty.

Heffermehl vaati jo lokakuussa, että komitean jäsenet on vaihdettava henkilöihin, jotka noudattavat paremmin Nobelin näkemyksiä. Hänen mukaansa komitea tukeutuu turvallisuuspoliittiseen näkemykseen, joka pyrkii pelastamaan yksittäisiä maita, kun taas "aito" rauhanliike pyrkii pelastamaan koko maailman.

Nainen jäi ruukun alle Nobel-juhlassa

Norjalaisen ammattijärjestön Union edustaja Ingjerd Hovdenakk ei varmaan lähiaikoina unohda Nobelin rauhanpalkintoseremoniaa.

Juhlava tilaisuus oli juuri päättynyt Oslon kaupungintalolla kuningasperheen ja Martti Ahtisaaren poistumiseen, kun parimetrinen koristeruukku kaatui räminällä suoraan yleisön joukkoon.

Tulilinjalla oli Hovdenakk, jonka päähän ruukku kolahti.

- Luulin aluksi, että minun päälleni käytiin. Sitten tajusin, että ruukku oli kaatunut päälleni. Täytyy myöntää, että tämä oli aika odottamaton kokemus näin rauhanpalkinnon myöntämistilaisuudessa, sanoo Hovdenakk, joka oli hieman poissa tolaltaan heti tapahtuman jälkeen.

Sairaanhoitajana ennen työskennellyt Hovdenakk sanoo, ettei hänelle onneksi käynyt pahemmin.

-En satuttanut itseäni, hän vakuutti päätään pidellen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.