Mainos

Nobel-komitea moitti Yhdysvaltoja ja Venäjää

Nobel-komitea arvostelee Yhdysvaltoja ja Venäjää, koska ne eivät ole tuhonneet kaikkia kemiallisia aseitaan.

Rauhanpalkinnon myöntäminen kemiallisten aseiden kieltojärjestölle OPCW:lle lisää painetta aseiden hävittämiseen. Yhdysvaltain ja Venäjän piti luopua lopuista varastoistaan viime vuoden huhtikuuhun mennessä.

– Tietyt valtiot eivät ole pitäneet kiinni määräajasta. Tämä koskee etenkin Yhdysvaltoja ja Venäjää, palkintolautakunta sanoo lausunnossaan.

Suomalaisasiantuntijan mukaan Nobel on ennen kaikkea kiitos OPCW:n pitkäjänteisestä työstä.

Järjestö tarkkailee parhaillaan Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamista. Verifin-laboratorion johtaja Paula Vanninen korostaa, että järjestö on ollut aiemminkin valvomassa muun muassa Yhdysvaltojen ja Venäjän kemiallisten aseiden varastojen tuhoamista.

Helsingin yliopiston alainen Verifin on OPCW:n nimeämä laboratorio, joka auttaa järjestöä tarvittaessa näytteiden tutkimisessa.

OPCW toivoo, että palkinto kannustaa maailman maita kieltämään kemialliset aseet kokonaan. Vuonna 1997 perustettuun järjestöön kuuluu 189 maata.

Nobel luovutetaan Oslossa joulukuussa. Palkintosumma on 900 000 euroa.

– Tämä tuo valokeilan työhön, jota tehdään yleensä hitaasti ja hiljaisuudessa. Tämä myös osoittaa, että kansainväliset neuvottelut ja sopimukset voivat johtaa konkreettisiin tuloksiin, sanoo rauhantutkimusinstituutti Siprin edustaja Johan Hallgren.

(MTV3 - STT - AFP - TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.