Mainos

Nobel-kirjailija tylyttää Donald Trumpia: ”Imbesilli rasisti”

Donald Trumpin presidentinvaalikampanja on herättänyt tunteita eikä vähiten sen takia, että Diili-miljardööri ei ole säästellyt sanojaan haukkuessaan mm. naisia ja USA:n latinoväestöä.

Trumpin kritisoijien joukkoon on liittynyt perulainen Nobel-palkittu kirjailija Mario Vargas Llosa. Vargas Llosa kuvaili Trumpin persoonaa kovin sanoin El País -lehdessä julkaistussa kolumnissaan.

Kolumni alkaa vapaasti käännettynä näin:

– Miljonäärien, kuten muidenkin ihmisten, keskuudessa on kaikenlaisia ihmisiä: suuria lahjakkuuksia ja työmyyriä, jotka ovat luoneet omaisuutensa ihmiskuntaa kehittäen. Tällaisia ovat esimerkiksi Bill Gates tai Warren Buffett. Nämä ihmiset suuntaavat merkittävän osan omaisuudestaan yhteiskunnan kannalta hyödyllisiin rakennuksiin. Tai sitten on imbesillejä rasisteja, kuten herra Donald Trump, naurettava persoona, joka ei tiedä mitä tekisi ajallaan ja miljoonillaan. Hän huvittaa itseään näinä päivinä republikaanien presidentinvaaliehdokkaana loukkaamalla Yhdysvaltain latinoyhteisöä - yli 50 miljoonaa ihmistä - joka on hänen mukaansa rikollisten ja raiskaajien tartuttama laiskimusten joukko.

Vargas Llosa muistuttaa kolumnissaan Trumpin loukanneen herjauksillaan myös Vietnamissa taistellutta senaattoria John McCainia. Trump totesi heinäkuussa Iowassa, että McCain on sotasankari, koska hän oli sotavankina. McCain oli Pohjois-Vietnamin joukkojen vankina ja kidutettavana vuosina 1967–1973. Trump itse totesi pitävänsä ”ihmisistä, joita ei vangittu”.

Vargas Llosa toteaa, että ”rahakkaan pellen” sanomisilla ei olisi isoa merkitystä, elleivät ne olisi nostaneet Trumpia republikaanien ykkösehdokkaaksi.

Onneksi kuitenkin Yhdysvaltain siviiliyhteisön vastaus Trumpin törkypuheisiin on ollut tuntuva. Välinsä häneen ovat katkaisseet monet TV-kanavat (kuten Univision ja Televisa), Macy’s tavaratalot, yrittäjä Carlos Smith, monet julkaisut ja iso joukko elokuvanäyttelijöitä, laulajia, kirjailijoita ja lisäksi USA:ssa hyvin tunnettu espanjalaiskokki José Andrés. Andrésin piti avata yksi ravintoloistaan Trumpin hotelliin, mutta hän hylkäsi ajatuksen Trumpin rasististen lausuntojen jälkeen.

Politiikassakin vaikuttava Mario Vargas Llosa voitti kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 2010. Perulainen on yksi maailman suosituimmista kirjailijoista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.