Mainos

Noam Chomsky Göteborgin kirjamessujen vetonaula

Amerikkalainen yhteiskuntakriitikko Noam Chomsky on ollut huomenna päättyvien Göteborgin kirjamessujen ehdoton yleisön ja median ykkössuosikki. Chomskya on yritetty saada messuille vieraaksi jo vuosien ajan, mutta hän suostui vierailuun vasta nyt. Yksi syy kutsun hyväksymiseen juuri nyt ovat epäilemättä viime vuoden syyskuun terrori-isku ja sitä seuranneet tapahtumat.

Chomsky on yksi Yhdysvaltojen äänekkäimmistä Bushin iskujen jälkeisen politiikan arvostelijoista. Hänen viime vuoden tapahtumia käsittelevä kirjansa meni suoraan New York Timesin bestsellerlistan kärkipäähän.

Perjantaina Chomsky luennoi kirjamessuilla roistovaltiosta nimeltä Yhdysvallat.

-Kansainvälinen yhteisö on lähtenyt hyökkäykseen terrorismia vastaan. Ja kansainvälinen yhteisö Yhdysvaltain ulkopoliittisessa sanastossa tarkoittaa Yhdysvaltoja itseään ja sen hyväksymiä liittolaisia. Terrorisminkin maa määrittelee juuri omiin tarpeisiinsa sopivasti, sivalsi Chomsky.

Suurin osa Chomskyn luennosta käsitteli Yhdysvaltojen Kuuban-politiikan historiaa, joka Chomskyn mielestä on oiva esimerkki hänen maansa ulkopoliittisten toimijoiden tavasta toimia piittaamatta mistään muusta kuin omasta näkemyksestään ja mitään keinoja kaihtamatta. Luennon jälkeisen keskustelun aluksi Chomskylta kysyttiin, onko mikään muuttunut siitä, kun tämä 1960-luvulla vastusti Vietnamin sotaa.

-Ero on huomattava. Ihmisten tiedon taso on kasvanut valtavasti. Vain intellektuellit ovat pysyneet samanlaisina. Kautta historian usein juuri he ovat niitä, jotka puoltavat valtioväkivaltaa, Chomsky totesi.

Useita satoja ihmisiä vetävä seminaarisali oli viimeistä sijaa myöten täysi ja salin ulkopuolelle jäi vielä pari kertaa enemmän pitkään jonottaneita ihmisiä.

Valtaisan kysynnän takia Chomsky esiintyy vielä huomenna Göteborgin suurimmassa yleisötilassa Scandinavium-hallissa, jonne mahtuu tuhansia kuulijoita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.