Nizzassa pahoja EU-kahakoita

Kuusitoista poliisia loukkaantui aamulla Nizzassa EU:n huippukokouksen alla sattuneissa kahakoissa.

Yksi poliisi sai vakavia vammoja ja 15 muuta loukkaantui lievemmin poliisien yrittäessä torjua mielenosoittajien iskua lähellä Nizzan EU-kokouspaikkaa.

Protestoijat sytyttivät aamulla myös pankin tuleen ja heittelivät kivillä paikalle tulleita palomiehiä. Tulipalosta kärsi pariisilaisen BNP-pankin toimisto Nizzan keskustassa lähellä kokouspaikkaa. Poliisi turvautui useaan kertaan kyynelkaasuun ja tainnutuskranaatteihin pitääkseen kurissa noin tuhat mielenosoittajaa. Hillitseminen oli vaikeaa, sillä useat aktivistit käyttivät kaasunaamareita. Sankka savu ja rikotut näyteikkunat hallitsivat katukuvaa.

Mielenosoitukset jatkuvat

Mielenilmausten odotetaan jatkuvan pitkin päivää. Kokouksen turvallisuudesta vastaa Ranskan television mukaan 7000 poliisia ja turvallisuusmiestä. Poliisi on estänyt tiesuluilla kulun Nizzan Acropolis-keskukseen, jossa EU-huippukokous pidetään. Kaupungin liikenne on ollut jo kaksi päivää sekaisin poikkeuksellisten liikennejärjestelyjen takia.

Kokous alkoi EU:n ja hakijamaiden johtajien tapaamisella. Useat Itä- ja Keski--Euroopan maiden päämiehistä

Nizzassa osoitettiin mieltä jo kokouksea alla.

yskivät ja kakistelivat kyynelkaasun takia astuessaan ulos mustista autoistaan.

Nizzaan on pyrkinyt runsaasti mielenosoittajia etenkin Italiasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi esti 1 400 prostestoijan pääsyn maahan. Sama ryhmä otti myöhemmin tänään yhteen Italian poliisin kanssa Vintimiglian rajakaupungissa Italiassa.

Mielenosoittajia on liikkeellä useista ryhmittymistä. Globalisaation vastustajien lisäksi kadut ovat täyttyneet mm. vasemmistoradikaaleista, ammattiyhdistysaktiiveista, viljelijäryhmistä ja naisten oikeuksien puolustajista. Lisäksi paikalla on baskeja ja Korsikan kansallismielisiä.

Lokakuussa Biarritzissa Ranskan Atlantin-rannikolla pidetyn huippukokouksen yhteydessä oli pahoja järjestysongelmia, kun lähinnä Espanjasta tulleet baskien ääriryhmän Etan kannattajat osoittivat

Asiaan vasta iltapäivällä

Illallinen käynnistää varsinaiset neuvottelut

Vasta illallisella käydään ensimmäiset keskustelut Nizzan kokouksen varsinaisesta aiheesta, eli EU:n päätöksenteon uudistamisesta. Nizzassa pitäisi panna päätöksentekojärjestelmä uuteen uskoon, jotta unioni pystyisi toimimaan myös laajentuneena lähemmäs kolmeakymmentä jäsenmaata.

EU-johtajat tapaavat aluksi uusien hakijamaiden sekä Sveitsin pää- ja ulkoministerit. Päätöksiä tai lupauksia jäseniksi pyrkivien maiden liittymisaikatauluista ei ole luvassa. Iltapäivällä jatketaan juhlapuheiden merkeissä. EU-johtajat vahvistavat lisäksi virallisesti syksyn aikana neuvotellun perusoikeuskirjan.

Neuvotteluissa olisi sovittava myös komission paikoista, äänten jaosta jäsenmaiden kesken ministerineuvostossa ja määräenemmistöpäätösten lisäämisestä. Jäsenmaiden kannat ovat edelleen kaukana toisistaan. Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi eilen julkaistussa saksalaislehden haastattelussa, ettei puheenjohtajamaa Ranska ole saanut aikaan todellisia neuvotteluja syksyn aikana.

Huippukokouksen aikataulusta ei ollut etukäteen varmuutta. Neuvottelut saattavat venyä jopa sunnuntaihin, arvioi kokouksen isäntä, presidentti Jacques Chirac kutsukirjeessään.

Suomen valtuuskunta suoraan linnasta

Suomen valtuuskunta saapui Nizzaan lähes suoraan itsenäisyyspäivän vastaanotolta. Pääministeri Paavo Lipponen lähti matkaan jo yöllä. Presidentti Tarja Halonen saapui kokouspaikalle aamulla. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö saapuu Nizzaan Euroopan konservatiivipuolueiden tapaamisesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat