Mainos

Nizzassa ei päätöstä elintarvikevirastosta

Suomi ei ainakaan vielä saanut EU:n elintarvikevirastoa Helsinkiin. EU päätti kylläkin viraston perustamisesta, mutta sijaintipaikkakunnasta päätetään vasta alkuvuodesta.

Nizzan huippukokous on jatkunut rauhallisissa merkeissä. EU:n puheenjohtajamaalta Ranskalta odotetaan tänään kokonaisesitystä unionin perussopimuksen uudistamisesta.Ranskan odotetaan antavan ensi kertaa ehdotuksensa EU:n komission kokoonpanosta ja jäsenmaiden äänten jakautumisesta.

EU-maiden johtajat kävivät myöhään eilen illalla ensimmäisen keskustelun unionin rakenteiden uudistamisesta, mutta mistään asiakohdasta ei vielä päästy sopuun. Illallisella kaikki maat kuitenkin ilmaisivat halunsa päästä ratkaisuun. Kokouspaikalla on tänään toiveikas tunnelma, ja kokous saattaakin päättyä jo huomenna, mikäli ennakkoon vaikeina pidetyistä kysymyksistä päästään kivuttomasti sopuun.

Tänään on asialistalla mm. EU:n elintarvikevirastosta päättäminen. Pääministeri Paavo Lipponen ehdotti eilen virallisesti viraston sijoituspaikaksi Helsinkiä. Puheenjohtajamaa Ranska saattaa kuitenkin tähdätä ratkaisuun, joka auttaisi ranskalaisen Lillen kaupungin sijoituskilvan voittoon. Ranska ei itse voi EU-puheenjohtajuutensa aikana esittää Lilleä, joten Nizzassa saatetaan päättää vain viraston perustamisesta. Sijoituspaikkakunnasta päättäminen jäisi näin ensi vuoteen ja Ruotsin puheenjohtajakaudelle.

BSE puhuttaa

EU haluaa pysyä sovitussa budjettikatossa maataloudessa, eikä EU ole valmis muuttamaan maatalouden budjettia hullun lehmän taudin takia.

BSE puhuttaa EU:a

Erityisesti unionin suurin rahoittaja Saksa pelkää joutuvansa maksumieheksi, ja liittokansleri Gerhard Schröder torjuu EU:n budjettikaton ylityksen. Pääministeri Paavo Lipposen mukaan EU:n huippukokouksessa on myös pohdittu sitä, että hullun lehmän taudin taltuttamiseksi siirrettäisiin rahaa muilta sektoreilta.

Kohu hullun lehmän taudista näkyy myös Nizzan EU-huippukokouksen ruokalistalla. Jäsenmaiden delegaatioille ja toimittajille on tarjoiltu kanaa ja kalaa naudanlihan sijasta.

Ranskassa on syksyn aikana löydetty uusia BSE- eli hullun lehmän tautitapauksia. Ranska ehti kieltää liha-luujauhon syöttämisen naudoille ennen kuin EU teki viime viikolla saman päätöksen. Hullun lehmän tautia on löydetty viime aikoina myös muista EU-maista, kuten Saksasta ja Espanjasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.