Nizzan maratonkokoukseen uusi ehdotus

Neuvottelut Nizzan EU-huippukokouksessa alkoivat tauon jälkeen uudelleen puoli kahdelta aamulla.

EU-johtajat saivat eteensä uuden ehdotuksen äänten jaosta ministerineuvostossa, jolla Ranska yrittää murtaa lukkiutunutta tilannetta. Uudessa ehdotuksessa eroa suurten ja pienten maiden välillä on yritetty pienentää. Suuret maat saisivat 29 ääntä. Espanja ja Puola saisivat 27, Hollanti ja Romania 13. Tässä on Hollannille yksi lisää.

Kreikka, Tshekki, Belgia, Unkari ja Portugali saisivat 12, eli yhden enemmän kuin aikaisemmassa ehdotuksessa. Ruotsi, Bulgaria ja Itävalta saisivat 10. Tälle ryhmälle on annettu yksi ääni lisää. Suomi, Slovakia ja Irlanti saisivat seitsemän ääntä. Liettualle on edelleen luvattu vain viisi. Luxemburg, Kypros, Latvia, Viro ja Slovenia saisivat neljä ääntä. Malta jäisi ainoana kolmelle äänelle.

Ehdotukseen sisältyy edelleen ajatus, että enemmistö vaatii taakseen 62 prosenttia väestöstä. Suomi karsastaa tätä rajaa, koska se tekee suurille maille liian helpoksi estää päätökset. Ranskan presidentti Jacques Chirac ehdotti yhdessä vaiheessa sunnuntai-iltaa, että neuvotteluja EU-maiden äänenpainotuksista lykättäisiin. Chiracin mielestä niitä voitaisiin lykätä jopa kolme viikkoa eteenpäin, eli Ruotsin puheenjohtajakaudelle. Chiracin heitto torjuttiin. EU-johtajat ilmoittivat haluavansa jatkaa työtä.

Illan neuvotteluissa Portugali, Belgia ja Itävalta torjuivat Ranskan aiemman ehdotuksen äänijaosta. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) piti seuraavaksi puheenvuoron, jossa hän ehdotti ratkaisuksi objektiivista ratkaisua, eli yksinkertaista kaksoisenemmistöä. Kyse on järjestelmästä, jossa joka maalla on yksi ääni. Äänten lisäksi laskettaisiin, että päätöksen takana on enemmistö EU:n väestöstä.

Sasi: Valittajat vahvoilla

Kimmo Sasi

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin mielestä Nizzan huippukokouksen ehdotuksissa on jaettu ääniä ja parlamenttipaikkoja eniten valittaville jäsenmaille. Sasin mielestä tunnelmat ovat vaikuttaneet enemmän kuin objektiiviset kriteerit. Jos jokainen enemmistöpäätös on hyväksyttävä myös 62 prosentin väestöenemmistöllä, on päätösten estäminen suurille maille liian helppoa, Sasi sanoo.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat