Niukka eläinantibioottien käyttö yleistyy EU:ssakin

Antibiootti on tehokas lääke, mutta eläimille sitä syötetään vallan muistakin syistä kuin sairautta parantamaan. Maailmassa tuotetuista antibiooteista noin puolet käytetään eläintuotannossa. Pohjoismaiset eläinlääkärit ovat koolla Helsingissa. He pohtivat antibioottien syöttämistä eläimille.

Professori Tuula Honkanen-Buzalski Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitokselta uskoo, että Pohjoismaiden pidättyväinen linja eläinantibioottien käytössä yleistyy vähitellen Euroopan unionissa. Suunnanmuutokseen viittaa suuria maataloustuottajamaita edustavan Tanskan muuttunut käytäntö. Tanska on ryhtynyt vuoden alusta lähtien vähentämään eläintautien hoidossa käytettävien antibioottien käyttöä. Pohjoismaiset eläinlääkärit puivat antibioottien käyttöpolitiikkaa Helsingissä alkuviikosta. Kaksipäiväinen kokous liittyy tällä viikolla Helsingissä järjestettävään pohjoismaiseen eläinlääkärikongressiin.

Maailmassa tuotetuista antibiooteista noin puolet käytetään eläintuotannossa. Antibiootteja käytetään eläinten infektiotautien hoitoon, ennaltaehkäisyyn ja kasvunedistämiseen. Lehmien utaretulehdukset ja sikojen hengitystieinfektiot ovat tyypillisimpiä eläintauteja, joita lääkitään antibiooteilla. Antibioottien käyttö aiheuttaa bakteerien vastustuskyvyn lisääntymistä, ja siksi niiden käyttöön toivotaan harkintaa ja valvontaa.

Kasvunedistäjille kaivataan vaihtoehtoja

Suomessa haetaan vaihtoehtoja antibioottien käytölle kasvunedistäjinä, mutta niiden lisäainekäyttö rehuissa on edelleen yleistä. Rehuun lisättyjen antibioottien tarkoituksena ei ole hoitaa eläintä, vaan muuttaa suolistobakteerikoostumusta siten, että rehu imeytyy paremmin ja eläin kasvaa nopeammin, kertoo Honkanen-Buzalski. Antibiootteja lisätään muun muassa porsaiden ja broilereiden rehuihin, sen sijaan märehtijöiden rehuihin niitä ei lisätä. Kuluttajille ei tästä ei pitäisi olla haittaa, sillä Honkanen-Buzalskin mukaan lisäaineista ei käytännössä jää jäämiä tuotteisiin. Vaihtoehtoisilla rehunkäsittelytavoilla on saatu samanlaisia kasvunlisäyksiä aikaan kuin antibiooteillakin. Ne voidaan korvata orgaanisilla hapoilla. Antibioottien käytöstä rehuissa ei kuitenkaan pystytä luopumaan hetkessä, vaan tähän tarvitaan pitkäjänteistä politiikkaa, uskoo Honkanen-Buzalski.

Tulehdustaudit voidaan estää hygienialla ja väljyydellä

Antibioottien käyttö eläinten lääkinnässä ei ole viime aikoina Suomessa lisääntynyt. Eräs käytännön keino vähentää edelleen antibioottien tarvetta on välttää ahtautta esimerkiksi sikojen kasvatustiloissa. Jos sikoja ei ole liian paljon samalla lattiapinta-alalla, hygienia paranee ja infektiotautien tarttuvuus vähenee.

Eläinten lääkinnässäkin pyritään nykyisin välttämään antibioottien määräämistä "varmuuden vuoksi". Honkanen-Buzalski kehottaa esimerkiksi lemmikkieläinten omistajia tyytymään eläinlääkärin päätökseen, jos tämä ei määrää antibiootteja. Jos eläintä lähdetään hoitamaan liian vahvoilla lääkkeillä, ei varalääkkeitä ole enää käytettävissä.


Lue myös:

    Uusimmat