Niska-hartiavaivat rassaavat työntekijöitä ja valtiontaloutta

Yhä useampi suomalainen kärsii työperäisistä niska-hartiavaivoista.

Eri aloilla työskentelevät suomalaiset kärsivät jatkuvasti tuki- ja liikuntaelinsairauksista.

Niskan, selän ja yläraajojen vaivat ovat jo nyt merkittävä kansanterveydellinen ongelma, ja ne ovat yhä yleisempiä. Suomessa mm. joka kolmas sairauspäivärahakausi ja joka neljäs työkyvyttömyyseläke aiheutuu tuki- ja liikuntaelinsairauksista.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat eniten työkyvyttömyyttä aiheuttava pitkäaikaissairauksien ryhmä. Jopa miljoona suomalaista kärsii esimerkiksi nivelrikosta, selkäoireyhtymästä tai niska-hartiavaivoista. Sairauksilla on myös kansantaloudellista merkitystä: väestön vanheneminen voi johtaa tuki- ja liikuntaelinsairauksista aiheutuvien eläkekustannusten kasvuun.

Myös yrityksille tuki- ja liikuntaelinten sairaudet aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia, sillä ne aiheuttavat eniten lyhytaikaista työkyvyttömyyttä ja ovat toiseksi yleisin syy pitkäaikaiseen työkyvyttömyyteen.

Yksipuoliset työasennot hartiakipujen taustalla

Niska-hartiavaivat eivät johdu mistään yksittäisestä syystä, vaan taustalla on useampia ongelmia. Kun niskaan ja hartioihin koskee, kyseessä on usein niin sanottu jännitysniska. Pidempään jatkuessaan lihaskipu leviää laajemmalle: niskasta ja hartioista takaraivolle tai lapaluiden alueelle sekä olka- ja kyynärvarsiin.

Yleisyydestä huolimatta niska-hartiakipujen tarkka syntytapa on epäselvä. Tavallisin kivun syy on yksipuolisista ja huonoista työasennoista johtuva lihasten jännittyminen ja vähäinen liikunta. Stressi on myös yksi merkittävä syy. Niskakivun taustalta voi löytyä näkökyvyn ja purennan virheitä.

Vanha konsti tepsii: lisää liikuntaa

Hieronta ja fysioterapia laukaisevat jumiin menneitä hartioita ja niskaa.

Viime aikoina aktiiviseen fyysiseen harjoitteluun perustuva kivunlievitys on lisääntynyt. Kansaneläkelaitoksen teettämässä tutkimuksessa yläraajojen ja niska-hartiaseudun lihaskunnon kehittämistä verrattiin hapenottokykyä kehittävään kestävyysharjoitteluun. Tutkimuksessa lihasharjoittelu peittosi kestävyysharjoittelun selvästi. Kuminauha- tai punttijumppa sopii niska- ja hartiasärkyä potevalle oivallisesti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat