Ninth Island Pinot Noir 2003

  • Australia
  • Pipers Brook Vineyard, Tasmania
  • Alkon numero: 463947
  • Hinta: 14,58 €

Pipers Brook Vineyard on Tohtori Andrew Pirien vuonna 1974 perustama viinitalo. Pipers Brook oli saaren ensimmäinen kaupallisen mittakaavan omaava tuottaja ja nykyään se tuottaa noin kolmasosan koko Tasmanian viinintuotannosta. Pipers Brookin alkutaival oli mielenkiintoinen, sillä kyseessä oli myös samalla tohtori Andrew Pirien väitöskirjan tutkimuskohde. Pirie halusi todistaa, että Pohjois-Tasmania on erinomainen alue huippuviinien tuottamiseen.

Piper Brook Vineyardin omistuksessa on kahdeksan tarhaa yhteispinta-alaltaan noin 230 hehtaaria. Tarhat sijaitsevat Tamar-joen ja Pipers Brook -joen laaksoissa Pohjois-Tasmaniassa, Launcestonin kaupungin pohjoispuolella. Pohjois-Tasmanian tarhat sijaitsevat 41. leveysasteella. Vastaava sijainti pohjoisella pallonpuoliskolla on Pohjois-Kalifornian, Etelä-Ranskan sekä Pohjois-Italian viinialueilla. Pipers Brookin tarhoissa viljellään kymmentä eri lajiketta.

Nykyään Pipers Brook Vineyardin omistaja on belgialainen monialayritys Kreglinger. Kreglingerin johdolla Pipers Brook Vineyard on investoinut viinitarhoihin ja viinivalmistamoon myös Manner-Australiassa. Talo viljelee Etelä-Australian Limestone Coast-alueella lajikkeita kuten Shiraz ja Cabernet Sauvignon, joiden kypsyminen on epävarmaa Tasmanian viileässä ilmastossa. Nimensä Ninth Island-viinisarja on saanut Pohjois-Tasmanian rannikon edustalla olevasta saaresta. Aikoinaan Tasmanian edustan saaret olivat merenkulkijoiden numeroimia ja kyseinen saari oli yhdeksäs Australian mantereelta laskettuna.

Tämän viinin väri on läpikuultava joulunpunainen. Tuoksu on puhdas ja runsaahko sekä hieman kehittynyt. Siinä on kypsien rypäleiden maku. Tuoksussa on mukana kirsikkaa, vadelmaa sekä paahteisuutta. Maku on kuiva ja alkaa samojen marjojen maulla kuin tuoksussakin voi havaita. Tasapainoinen rakenne tekee viinistä miellyttävän. Mukana on kypsien rypäleiden tuomaa makeaa marjaisuutta. Suutuntuma on silkkinen sillä tanniinit ovat pehmeät. Jälkimaku on pitkähkö ja jättää suuhun kirsikan maun.

Minkä kanssa?

Tällainen tyylipuhdas Pinot Noir sopii loistavasti Vasikalle, kanalle sekä porsaan lihalle. Klassiset kumppanit löytyvät vaalealihaisten metsäkanalintujen joukosta kuten Fasaanista. Hyvin haudutettu jänispatakaan ei olisi hullumpaa. Tarjoa noin 16-asteisena.

Viiniartikkeli: sommelier Petri Pellinen/ Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja