Mainos

Niinistö Ukrainasta: Venäjä valinnut USA:n kriisin ratkaisukumppaniksi

Presidentti Sauli Niinistö toivoo, että sunnutain kansanäänestys ei lisää jännitteitä Krimin alueella.

– Se on herkkä asia ja siinä on laillisuuskeskusteluja eli soveltuuko se alkuunkaan Ukrainan perustuslakiin. Tällä hetkellä ollaan vielä onneksi tilanteessa, jossa Krimillä ei ole tapahtunut väkivallan käyttöä.

Presidentti sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta olivat jälleen aamulla koolla Ukrainan kriisin vuoksi. 

Suomen ulkopoliittisen johdon mukaan Ukrainan kriisin hoito näyttää siirtyvän kahdenvälisiin neuvottelupöytiin eli lähinnä Venäjän ja Yhdysvaltain johtajien välille. Utva keskusteli tänään pitkään siitä, että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on ilmoittanut Venäjän vastaavan Yhdysvaltain aloiteeseen kriisin ratkaisemiseksi.

– Se kertonee aika paljon siitä, että venäläiset haluavat nähdä itsensä keskeisessä asemassa maailman politiikassa ja ovat tietyllä tavalla valinneet Yhdysvallat sekä Putinin ja Obaman keskustelukumppanikseen. Toivattavasti Yhdysvallat ja presidentti Obama ottavat tälläisen tilanteen jatkon vakavasti ja tosissaan. 

Niinistön mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän yhteys ei tarkoita sitä, että Eurooppa on jäämässä syrjään neuvotteluista.

– Putin näyttää eurooppalaisten kansallisten johtajien eli kansleri Merkelin ja pääministeri Cameronin kanssa keskustelevan asioista. Tärkeintä olisi löytää ratkaisu ja missä muodossa se löytyy ei ole ensiarvoisen tärkeää.

EU jatkaa myös edelleen keskusteluja Venäjä-pakotteista. Talouspakotteet olisivat kuitenkin Suomelle vahingollisia, Niinistö arvioi.

– Suomen kannalta nuo talouspakotteet tulisivat vaikuttamaan suhteellisesti varmasti enemmän kuin keskimäärin unionimaissa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.