Nina Mikkonen Viihdeuutisille: Syyllisyys on hyvä tunne

Kotiäiti Nina Mikkonen katsoi keskiviikkona Ylen A-studio-ohjelman, jossa käsiteltiin alle 3-vuotiaiden päivähoitoa. Mitä ajatuksia Ninalle heräsi kohutusta aiheesta, jonka käsittelystä hän sai hiljattain mediamylläkän aikaiseksi?

Ylen A-studiossa oli keskiviikkona vieraana professori Liisa Kelttikangas-Järvinen, joka keskusteli ohjelman juontajanPetteri Sarvamaan kanssa alle 3-vuotiaiden päivähoidosta.

– Katsottuani A-studiota tuli ensimmäisenä mieleen, olisiko professori Liisa Keltikkangas-Järvistä kutsuttu Ylen studioon, mikäli en olisi yksiselitteisesti vastustanut tammikuun alussa Ylen Aamu-TV:n Tyynysota-osiossa oikeustieteen tohtori, varatuomari Jarkko Tontin vihreänpunaista ruotsalaisajatusta "pakollisesta päivähoidosta". Minähän lainasin puheenvuoroissani ko. professorin asiaa tuntevia tutkimustuloksia myös Arto Nybergin keskusteluohjelmassa, Mikkonen sanoo Viihdeuutisille.

Hänen mielestään ei tarvitse olla professori tietääkseen, mikä on lapselle parasta.

– Toinen asia, sinänsä yksikertaisten perustotuuksien kohdalla oli se, ettei kaikkeen tarvita aina sen kummemmin edes professoritason vastauksia, vain ihmisen – lapsen vanhemman – tunnetta ja järkeä. Myötäelämisen kykyä ja halua toimia ja elää lapsen parhaaksi. Sitä paitsi legendaarinen arkkiatri Arvo Ylppö, sekä tiedemiehenä että myötäeläneenä lääkärinä, totesi samat totuudet jo kauan sitten, Mikkonen ruotii lähetystä.

Kotiäiti Mikkosen mielestä ohjelman juontajalla oli huono omatunto.

– Kolmanneksi, ohjelman juontanut Petteri Sarvamaa todisti jälleen kerran todeksi sen, että "ihmiset kuulevat juuri mitä haluavat kuulla, eivät siis useinkaan asian todellista sisältöä ja sanomaa", kuten meihin Mikkosiin yhteydessä ollut psykologi, juristi, äiti ja isoäiti sen osuvasti ilmaisi. Toimittajan huono omatunto kolkutti niin, ettei hän halunnut kuulla eikä ymmärtää, mistä todella on kysymys: lapsen parhaasta ja omastakin tulevaisuudestamme eikä vain vanhempien mukavuudesta. Vähempikin elintaso riittää, sillä lapselle tärkeintä on läsnäolo ja rakkaus, Mikkonen selvittää.

– Vain tuntemalla syyllisyyttä voi tehdä parannuksen. Syyllisyys on hyvä tunne, elämän korjausten edellytys. Suoralla arvokeskustelulla on siis todella yhteiskunnallinen tilaus, hän jatkaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat