Nimityskokous päättyi Brysselissä - tuloksia odotetaan

EU:n nimityshuippukokous on päättynyt Brysselissä. Johtajat valitsivat kokouksessa EU:lle presidentin ja ulkoministerin. Valinnoista odotetaan parhaillaan tietoa.

Puheenjohtajamaa Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin esitteli päivälliskokouksen alkajaisiksi EU-maille ehdotuksensa siitä, kenet tulisi valita uusille johtopaikoille.

Ruotsi ehdottaa EU:n presidentiksi Belgian pääministeriä Herman Van Rompuyta ja ulkoministeriksi brittiläistä kauppakomissaaria Catherine Ashtonia.

Reinfeldtin ehdotus perustuu tiiviisiin neuvotteluihin, joita hän on viime viikkoina käynyt 26 muun EU-maan johtajan kanssa.

Diplomaattilähteiden mukaan Ruotsin ehdotus on menossa läpi.

Ykkösehdokkaana presidentinvirkaan on pidetty Belgian van Rompuyta. Toisena vahvana nimenä pidetty Hollannin pääministeri Jan Peter Balkenende ilmoitti tänään, ettei ole ehdokkaana presidentinvirkaan.

Ashtonia ehdotetaan ulkoministeriksi

Myös Euroopan sosialistien ryhmä ehdottaa kauppakomissaari Ashtonia unionin ulkoministeriksi.

Sosialistien ehdotuksella on painoarvoa, sillä ryhmä on oikeistolaisen EPP:n jälkeen toiseksi suurin EU-parlamentissa.

Muun muassa Britannian pääministerin Gordon Brownin ja Espanjan pääministerin Jose Luis Rodriguezin kerrotaan tukevan Ashtonia.

Sosialistit ovat aiemmin ilmoittaneet olevansa enemmän kiinnostuneita ulkoministerin tehtävästä kuin presidentinvirasta, jonka arvioidaan päätyvän oikeistopuolueille.

Vanhanen uskoo ratkaisuun

Nimityspaketin monimutkaisuuden vuoksi huippukokouksen odotetaan venyvän myöhäiseen iltaan.

Kokoukseen saapunut pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoo uskovansa, että ratkaisu nimityskysymyksiin löydetään nyt alkaneessa kokouksessa.

(MTV3 - STT)

EU:n huippuvirkojen nimitykset ratkenneet - katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

Presidentti syrjään EU-huippukokouksista - katso Vesa Kallionpään juttu

Lue myös:

    Uusimmat