Nimiohjaajat kisaavat Kultaisesta Palmusta

Nimekkäät ohjaajat uhkaavat varastaa pääosan Cannesin filmifestivaalien Kultainen Palmu 2005 -kisassa. Festivaalin kilpailujen pääsarjassa ovat mukana esimerkiksi Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier ja David Cronenberg.

Wenders tavoittelee voittoa elokuvalla Don't Come Knockin', Jarmusch Broken Flowers'lla ja Von Trier Manderlaylla. Cronenbergin kilpailuleffa on puolestaan A History of Violence.

Suomessa oli elätelty toiveita siitä, että Aku LouhimiehenPaha maa olisi päässyt kisaamaan Cannesin pääsarjaan. Näin ei käynyt.

Filmilegendojen haastajiksi nousevat Kultainen Palmu -kilpailussa Aasian nuoret ohjaajat. Kiinalaisohjaaja Wang Xiaoshuai tuo mittelöön elokuvansa Shanghai Dreams, Japanin Masahiro Kobayashi filminsä Bashing ja Taiwanin Hou Hsiao-Hsien elokuvan The Best of Our Times.

Jenkkituotannoista mukaan pääsi esimerkiksi Frank Millerin ja Robert RodriguezinSin City. Huomionarvoista on, että yhtään brittielokuvaa ei tavoittele Kultaista Palmua.

Cannesin festivaalin juryä johtaa bosnialainen ohjaaja Emir Kusturica. Festivaalin taiteellinen johtaja Thierry Fremeaux korosti, että Kultainen Palmu -ehdokkaat valittiin nyt eri periaatteella kuin viime vuonna.

- Viimeksi halusimme tuoda esiin dokumenttielokuvan ja animaation merkityksen. Nyt tapahtui paluu tiettyyn klassisuuteen. Moni tämän vuoden kisan ohjaajista on tavoitellut Kultaista Palmua aiemminkin.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat