Mainos

Nilsiässä tehdään oopperaa saaressa

Joonas Kokkosen ooppera Viimeiset kiusaukset saa tämän kesän ensi-iltansa Nilsiän Aholansaaressa tänään. Herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisesta kertova ooppera esitetään aidoimmalla mahdollisella paikalla, Paavo Ruotsalaisen kotipirtin vieressä. Autenttinen esityspaikka tuo oopperaproduktioon oman erikoisen tunnelmansa ja myös omat hankaluutensa.

Herännäisyyden merkkimiehen Paavo Ruotsalaisen kuolinyön kamppailusta kertovaa Viimeiset Kiusaukset -oopperaa esitettiin jo viime kesänä Aholansaaressa Ruotsalainen kotipihalla. Taiteelliselle johtajalle ja Riitta-vaimon roolia laulavalle Satu Vihavaiselle ooperan tuominen omaan synnyinkuntaan aidolle esityspaikalle on ollut sydämenasia. -Yhdistävä tekijä on kyllä Viimeiset Kiusaukset ja se vahva tarina joka Viimeisissä kiusauksissa on joka vetää meidät tänne, kertoo Satu Vihavainen. -Kun me tulemme tänne näihin maisemiin, niin kaikilla on aina sellainen hengen palo päällä täällä, "Paavo" Martti Wallèn arvioi.

Nilsiässä rahtaudutaan pikku veneillä järvenselän yli ooperaa tekemään ja kuulemaan. -Tännehän lappaa 800 ihmistä noilla pienillä veneillä ja ennen kuin täältä viimeiset pois lähtee niin siinä on menny pari tuntia siitä kun näytelmä on loppunut kun viimeiset viedään mut ei ne mitään valita, ohjaaja Åke Lindman arvioi kokemuksella.

Saarella kävijä saa kauniina kesäpäivänäkin aavistuksen siitä, miten karua elämä 1800-luvun Aholansaaressa on ollut. Oopperateltta ottaa Paavon kuolinpirtin harjaansa myöten mukaan esitykseen, joka tuntuu puhuttelevan erityisesti aidolla paikalla.

-Aihe on hyvin universaali ja totta tänäkin päivänä ja joka hetki ollaan elämän peruskysymysten äärellä ja jokainen voi tarkastella niitä sen mukaan mitä näkee ja kuulee täällä saaressa, Satu Vihavainen kertoo. Viimeisten kiusausten kirveeseen, raamattuun ja pettuleipään kilpistyvä tematiikka on perisuomalaista, mutta silti se on puhutellut oopperayleisöjä Lontoota ja New Yorkia myöten. Kuten Joonas Kokkonen itse tokaisi: Kuollaan sitä Amerikassakin. (MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.