Nikula: Valtioneuvostolla ei osuutta UMTS-kauppoihin

Oikeuskansleri Paavo Nikula antaa valtioneuvostolle puhtaat paperit Soneran UMTS-päätöksentekoa koskevassa asiassa.

Oikeuskansleri Paavo Nikulan selvityksen mukaan valtioneuvosto tai sen jäsenet eivät osallistuneet Soneran UMTS-kauppoja koskevaan päätöksentekoon. Valtioneuvoston jäsenten tai liikenne- ja viestintäministeriössä toimineiden virkamiesten ei myöskään havaittu rikkoneen virkavelvollisuuksiaan tai menetelleen muuten lainvastaisesti UMTS-asioissa. Nikulan päätös julkistettiin tänään tiedotustilaisuuden saattelemana.

Asian tutkimista varten oikeuskansleri pyysi kirjalliset selvitykset yhteensä 33 entiseltä tai nykyiseltä ministeriltä ja virkamieheltä. Kolmea heistä kuultiin lisäksi suullisesti. Tapahtumien kulkua varmistettiin myös muista kirjallisista lähteistä. Lisäksi kahdelletoista Soneran hallintoelinten edustajalle varattiin tilaisuus antaa selvityksensä, ja kaikki mahdollisuuden saaneet myös vastasivat siihen. Selvityksessä on käytetty hyväksi myös eri aikoina laadittuja muistioita ja tiedotteita sekä eduskunta-asiakirjoja.

Oikeuskansleri halusi selvittää, olivatko valtioneuvosto tai sen yksittäiset jäsenet ottaneet kantaa Soneran UMTS-hankintoihin tai tukeneet niitä. Tietoa haluttiin valtioneuvoston mahdollisesta osallisuudesta Soneran omistajapoliittisiin linjauksiin ja strategioihin, UMTS-huutokauppoihin sekä suhtautumisesta huutokauppahintaan.

Oikeuskanslerin saamista tiedoista käy ilmi, että hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta oli käsitellyt Soneran yleisiä linjauksia ja toimintastrategioita. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan asiakirjoissa loppukesällä 1999 mainittiin Soneran kehittymisen uusilla alueilla liittyvän kolmannen sukupolven matkapuhelinpalveluihin. Tiedot osoittivat myös, ettei valtioneuvosto ollut tehnyt UMTS-huutokauppaan liittyviä virallisia päätöksiä. Viitteitä siitä ei ilmennyt myöskään siitä, että asiaa olisi etukäteen tai huutokauppojen aikana käsitelty epävirallisestikaan hallituksen piirissä tai hallituksen ja Soneran edustajien välillä.

- Johtopäätökseni on myöskin, että ministerien ja virkamiesten osalta ei ole voitu havaita velvollisuuksien tai muuten lainvastaista menettelyä. Ja tältä osin tietysti kiinnostavaa on valtioneuvoston periaatepäätös, joka lähtee siitä, että merkittävät investoinnit saatetaan etukäteen omistajan hyväksyttäväksi, Nikula sanoi tiedotustilaisuudessa.

Liikenne- ja viestintäministeriön osalta kävi ilmi, että ministeriön toimesta UMTS-huutokaupan kehittymistä oli seurattu. Selvitykset osoittivat, että ministeriössä kysymyksessä oli katsottu olleen puhtaasti Soneran hallitukselle kuulunut ns. operatiivinen päätöksenteko, joten huutokaupan kulkuun ei ollut ministeriöstä puututtu. Puuttuminen yhtiön hallintoelimille kuuluvaan päätösvaltaan muuten kuin yhtiökokouksen kautta olisi ollut osakeyhtiölain säännösten vastaista. Se olisi myös merkinnyt valtiovallan joutumista sisäpiiriepäilyjen kohteeksi ja estänyt valtiolla keskeisenä olleen pyrkimyksen käydä täysimääräisesti kauppaa Soneran osakkeilla.

Valtiovallan toiminnan taloudelliseen tarkoituksenmukaisuuteen oikeusministeri ei selvityksessä puuttunut, koska se ei kuulu oikeuskanslerin toimivaltaan. Sama koskee Soneran toimielimiin kuuluvia henkilöitä ja heidän toimintaansa.

Oikeuskanslerin päätökseen liittyvät ministerien, virkamiesten ja Soneran edustajien antamat tiedot ja kuulemisista laaditut muistiinpanot ovat julkisia.

Lipponen: Ei uutta hallituksen toiminnasta


Pääministeri Paavo Lipposen mielestä on erittäin hyvä, että oikeuskansleri Paavo Nikula on antanut Sonera-selvityksensä.

-Eduskunnan talousvaliokunta voi arvioida koko Soneran kysymystä tämän selvityksen valossa, Lipponen sanoi. Lipponen totesi tosin, ettei ollut vielä itse ehtinyt tarkemmin tutustua oikeuskanslerin selvitykseen.

-Näyttää siltä, että siinä ei uutta tullut hallituksen toiminnasta. Valiokunta sitten arvioi menettelyn oikeudellisuuden, mitä tulee hallituksen puuttumiseen tai puuttumattomuuteen. Oikeuskanslerilla näyttää tästä asiasta olevan aika selkeä kanta, Lipponen sanoi.

Hallitus antoi tiedonantonsa Soneran umts-kaupoista eduskunnalle syyskuun alussa. Sen käsittely päättyy aikanaan luottamusäänestykseen.

Lipponen kommentoi Sonera-selvitystä Itävallan liittokanslerin Wolfgang Schüsselin vierailun yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 08.10.2002)

Lue myös:

    Uusimmat