Mainos

Nikula: Analogisten tv-lähetysten lopettamispuheet aikaisia

Oikeuskansleri Paavo Nikulan mielestä keskustelu analogisten tv-lähetysten päättämisestä on ollut ennenaikaista. Kuluttajien huoli näyttää kiinnittyneen suuressa määrin digitaaliseen lähetystekniikkaan siirtymisestä aiheutuviin kustannuksiin, sanoo Nikula lausunnossaan.

Oikeuskansleri Paavo Nikulan mukaan tällä hetkellä ja myös lähivuosina on kysymys siirtymävaiheesta. Valtioneuvoston myöntämät, analogista tv-toimintaa koskevat luvat ovat voimassa vuoden 2006 loppuun saakka. Nämä toimiluvat voivat tuolloin tulla uudelleen hallituksen päätettäviksi. Analogisen toiminnan jatkuminen on kuitenkin viime kädessä riippuvainen alan toimijoiden ratkaisuista. Heitä ei voida velvoittaa hakemaan toimilupia eikä jatkamaan analogista toimintaa, toteaa Nikula.

Valtioneuvosto on esittänyt digitaalisia toimilupia koskevan päätöksensä yhteydessä, että tavoitteena on sulkea analogiset tv-palvelut vuoden 2006 lopussa. Lopullinen päätös asiassa on kuitenkin mahdollista tehdä vasta sitten, kun kokemuksia digitaalisen televisiotoiminnan käynnistämisestä on saatu. Valtioneuvosto on lisäksi luvannut tarkastella tilannetta uudelleen tämän vuoden lopussa.

Kustannukset otettava huomioon

Perustuslain turvaama sananvapaus sisältää oikeuden tiedon vastaanottamiseen. Yleisesti hyväksyttyä on, että tiedon vastaanottaminen aiheuttaa laitteisiin, lupiin tai vastaaviin liittyviä kustannuksia. Nikulan mielestä on kuitenkin otettava huomioon, että kustannusten suuruus saattaa vaikuttaa tämän oikeuden toteutumiseen silloin, jos kustannukset käytännössä kohoavat taloudellisesti raskaiksi. Tästä voisi olla kysymys, jos analoginen lähetysverkko suljettaisiin yhtäkkisesti ennen kuin digitaaliset vastaanottimet ovat yleistyneet. Päätöstä ei kuitenkaan ole tehty, vaan analogisia lupia koskevassa valtioneuvoston päätöksessä todettiin, että sulkemismahdollisuutta voidaan arvioida paremmin viiden vuoden kuluttua digitaalisen lähetystoiminnan aloittamisesta.

Liikenne- ja viestintäministeriöltä saadun lausunnon mukaan ministeriö seuraa tilanteen kehittymistä ja asiaan palataan tarvittaessa hyvissä ajoin ennen vuoden 2006 loppua. Ministeriön mukaan lähtökohtana on, että kansalaiset saavat riittävän ajoissa varman tiedon siitä, milloin analogiset tv-lähetykset tulevat päättymään.

Oikeuskansleri Nikula otti analogisten tv-palvelujen mahdollista lopettamista koskevan asian omatoimisesti tutkittavakseen oikeuskanslerinvirastoon asiasta saapuneiden yhteydenottojen vuoksi.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.