Mainos

Nikotiinivalmisteiden pääsy kauppoihin kangertelee

Laki nikotiinivalmisteiden myynnistä kaupoissa, huoltoasemilla ja kioskeissa on tullut voimaan jo helmikuun alussa, mutta vain muutama myymälä Suomessa on saanut myyntiluvan. Asia kangertelee, koska kauppiaiden on saatava myyntilupa tuotteille myös kunnasta.

Nikotiinikorvaushoitoon tarkoitettujen valmisteiden luvanvarainen myynti on ollut mahdollista jo tämän kuun alussa.Kuitenkin kauppiaat monissa kunnissa odottelevat edelleen myyntilupiaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Terhi Hermanson kertoo, että kunnissa pitää olla selkeä käsitys asian etenemisestä ennen, kun myyntilupia voidaan myöntää. Nikotiinikorvausvalmisteet ovat lääkkeitä siinä missä muutkin apteekista ostettavat valmisteet.

- Ennen kuin ensimmäisiä lupia voidaan ruveta myöntämään, niin kunnissa täytyy päättää, että miten asia ylipäätänsä hoidetaan, kuka toimintaa kunnassa valvoo, ja peritäänkö luvista ja valvonnasta maksua. Sen jälkeen kun peruspäätöksenteko on tehty, varmasti itse lupien myöntäminen tulee olemaan aika helppoa, arvioi Hermanson.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ei nähdäkään mitään erityistä kiirettä saada nikotiinivalmisteita kauppoihin ennen kuin lupamenettely on selkeä. Ensin siis päätökset ja sitten vasta yksittäiset luvat.

Ennen lääkkeiden lupa-asiat on hoitanut yksinomaan Lääkelaitos, mutta koska nikotiinivalmisteita voidaan myydä nyt varsin laajasti, vastuu niistä on siirtynyt kunnille.

- Tällä näiden valmisteiden myynnin vapauttamisella ei missään nimessä tarkoiteta sitä, että muutkin itsehoitolääkkeet olisivat siirtymässä kauppoihin. Me teimme tämän yksittäisratkaisuna, Hermanson jatkaa.

Lakimuutoksen tarkoituksena oli lisätä nikotiinivalmisteiden saatavuutta, koska tupakkaakin saa ostaa esimerkiksi ruokakaupoista.

Nikotiinivalmisteet ilmestyvät näillä näkymin kauppojen, huoltoasemien ja kioskien hyllyille kevään aikana.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.