Niko Nurmisen kommentti: Ukrainassa ei nähdä nyt vain Putinin kostoa – terrori on Venäjän linja

MTV Ukrainassa: "Emme halua mitään yhteistä Venäjän kanssa" – näin ukrainalaiset viettävät joulua 2:13
MTV Ukrainassa: "Emme halua mitään yhteistä Venäjän kanssa" – näin ukrainalaiset viettävät joulua

Ukrainassa on alkanut Venäjän terrorin kolmas talvi, kirjoittaa MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Niko Nurminen.

Eikö siellä ole nyt aika hiljaista, kysyy joulunpyhinä yksi tuttu palattuani Ukrainasta. Ei ole hiljaista, vastaan. Vuoden toisena päivänä aloittaa toinen tuttu, että siellä sodassahan on melko rauhallista. Ei ole rauhallista, vastaan. Rintamalinjoilla tapahtuu koko ajan merkittävää tappamista sotilaiden kesken, ja sen lisäksi Ukrainan ilmatilassa on risteillyt siviilejä tappamassa tänäänkin raskaita Tupolev-pommikoneita.

Hyökkäyssodan kolmannen talvikauden alettua on Venäjä Ukrainassa jo tutuissa tuhotöissä. Hyökkäyksen ensimmäinen helmikuu ja lopputalvi 2022 meni venäläisten yrittäessä lyödä Ukraina lakoon nopealla marssilla Kiovaan. Ukraina torjui. Viime talvi meni yrityksessä lamauttaa asutuskeskukset ja hajottaa sähkö- ja lämmönjakelujärjestelmät. Ukraina paikkasi, piuhoitti ja rakensi hätäjärjestelmiä. Tämä talvikausi jatkuu samaa rataa, mutta viime vuotta tiheämmällä tahdilla. 

Venäjä räiskii ja räjäyttää paljon, se nakertaa Ukrainaa kaikkialta mistä vaan pystyy. Ukraina torjuu – niin paljon kuin länsi sille välineitä siihen sallii.

Ukrainalaiset siviilit eivät löydä linjaa siihen, mihin Venäjä oikein haluaisi osua. Järjestään Venäjän tuhoamat kohteet ovat asuinrakennuksia, ostoskeskuksia, asemia, kouluja – eivät sotilaskohteita. Tapaamani ukrainalaiset kertovat, että maalina näyttävät olevan seudut, joilla ylipäänsä on ihmisiä. 

Tämä terrori on Venäjän linja. Kyseessä ei ole kosto Ukrainan satunnaisista sotilaallisista menestyksistä.

Sotilaita ja kalustoa Venäjällä riittää, ja valtio kaksinkertaistaa sotabudjettinsa tänä vuonna. Vaikka Venäjän asevoimien väkipyörä falskaa ja sihti heittää, ei se sodanjohtoa haittaa, sillä tuhoja tulee Ukrainalle joka tapauksessa.

Venäjän ajatus on pistää niin paljon tavaraa ilmaan, että sitä ei millään pysty kaikkea torjumaan. Uutenavuotena Venäjä teki laajimman iskusarjansa sitten hyökkäyssodan alun. Sama toistui tänään.

Ukraina kertoo onnistuneensa pysäyttämään 10 hypersoonista Kinzhal-ohjusta ja 59 risteilyohjusta. Shahed-lennokkeja Ukraina ei tänään edes listannut. Näitä parinkymmenen tuhannen euron – sotavälineiksi hinnaltaan edullisiksi luokittuvia –  lentäviä pommeja on pörissyt Ukrainan taivaalla tämän vuoden kumpanakin päivänä jo satakunta.

Kun ympäristössä kuuluu pörinää, kääntyy ukrainalaisen tottunut katse taivaalle polttomoottorilla lentävän Shahedin varalta.

Tänään ulkoministeri Dmytro Kuleba pyysi kumppanimailtaan lisää ilmatorjuntajärjestelmiä. Toive niistä tai muistakaan asejärjestelmistä ja ammuksista ei ole uusi. Tarve on suuri. 

Venäjä käyttää Ukrainassa nyt kehittyneimpiä ohjuksiaan, joita vastaan Ukraina tarvitsee Patriot-ohjuksia. Ukraina joutuu kuitenkin säännöstelemään niitä, aivan kuten koko ajan hupenevia tykistöammuksiakin. Ukraina ei voi puolustaa kaupunkejaan, saatikka suunnitella vastahyökkäyksiä venäläisten miehittämille alueilleen, niin tehokkaasti kuin haluaisi.

Jouluviikolla tapasin Kiovan ilmapuolustuksessa työskenteleviä sotilaita. Heidän yksikössään henki oli hyvä, mutta mieli silti raskas. Pääaseena ajoneuvopartiona liikkuvalla ryhmällä on Maxim-konekivääri, ukrainalaisittain päivitetty klassikko sadan vuoden takaa. 

Tänään ryhmä oli taas töissä, sillä he ovat viimeinen lukko sen jälkeen, kun kaikki aiemmat puolustusrenkaat ovat pettäneet. Perustehtävä tällaisilla ryhmillä on ampua alas Shahedeja ennen kuin ne iskeytyvät pääkaupunkiin. Kun kysyin, mikä ryhmällä on ollut kuluvan vuorokauden kokemus, oli vastaus "old but gold, vanhat vehkeet toimivat". Ainakin yksi Shahed oli saatu pysäytettyä vanhalla Maxim-konekiväärillä.

Shahedeilla Venäjä pohjusti pian alkavaa varsinaista hyökkäystään ohjuksilla ukrainalaisiin kaupunkeihin. Ohjuksista yksitoista pääsi puolustuksen läpi kohteisiinsa, muut Ukraina kertoo ampuneensa alas. Niiden joukossa kaikki 10 Kinzhalia, sillä Patrioteja riitti vielä.

Maximeihin Ukrainalla on patruunoita, mutta niillä ei Venäjää vetäytymään pakoteta. Venäjä jatkaa valitsemaansa terrorilinjaa, luottaa länsiavun uuvahtavan, eikä Ukrainassa ole hiljaista. 

Lue myös:

    Uusimmat