Mainos

Nikkeliallergiat ovat lisääntyneet rajusti

Nikkeliallergiat ovat lisääntyneet rajusti viime vuosina nuorten naisten keskuudessa.

Vuonna 1975 vain prosentilla suomalaisista nuorista oli nikkeliallergia, reilut kymmenen vuotta myöhemmin tytöistä jo 16 prosenttia kärsi allergiasta ja vuonna 1995 lähes joka kolmannella tytöllä oli nikkeliallergia.

Korvansa rei'ittäneillä tytöillä nikkeliallergia oli yli 15 kertaa yleisempi kuin korviaan rei'ittämättömillä tytöillä. Tärkeä syy nikkeliallergian lisääntymiseen onkin todennäköisesti nikkeliä vapauttavien korvakorujen lisääntynyt käyttö. Nikkeliä saattaa olla myös kaulakoruissa, ketjuissa, sormuksissa, hiussoljissa, kelloissa, napeissa ja vetoketjuissa.

-Nikkeliallergioiden yleistyminen on huolestuttavaa siksi, että allergia ei ilmene ainoastaan nikkelin ja ihon kosketuskohdassa, vaan voi aiheuttaa laajoja ihottumia myös muualle, sanoo nikkeliallergioita tutkinut professori Lasse Kanerva. Tutkijoiden mukaan on viitteitä siitä, että nikkeliallergisille kehittyy muita enemmän vaikeita kroonisia käsi-ihottumia, jotka saattavat johtaa sairaslomiin, ammatinvaihdoksiin ja jopa eläkkeelle jäämisiin.

Nikkelidirektiivi ei ole EU:ssa voimassa

Nikkeliallergikkojen määrää pyritään pienentämään vähentämällä ihmisten altistumista nikkelille. Esimerkiksi Tanskassa nikkeliä vapauttavien tuotteiden myyntikielto astui voimaan vuonna 1991, mutta Euroopan unionin alueella nikkeliä koskeva direktiivi ei päde vieläkään, vaikka nikkelin haitoista on tiedetty jo kauan. -Nikkelin käyttöä koskeva direktiivi valmistui jo vuonna 1994, mutta sitä ei ole saatu voimaan standardoinnin ongelmien takia. EU:ssa on kamppailtu erityisesti pykälän kanssa, jonka mukaan nikkeliä ei saa vapautua tuotteesta vielä kahden vuoden kulutuksen jälkeenkään. Vielä ei tiedetä, miten asiaa voidaan tutkia, Kanerva kertoo.

Direktiiviin sisältyy myös säädös, jonka mukaan korvien rei'ityksen jälkeen käytettävässä tuotteessa saa olla ainoastaan 0,05 prosenttia nikkeliä. Esimerkiksi ruostumatonta terästä ei saa käyttää korvien rei'itykseen, sillä se sisältää liikaa nikkeliä. Uusien sääntöjen mukaan korvat voidaan sen sijaan rei'ittää muovikasettimenetelmällä, jolloin iho ei altistu lainkaan metallille. Myös titaanin käyttäminen rei'ityksessä estää allergiat.

Helsingissä kokoontuu ensi viikolla yli 400 ihoallergian asiantuntijaa keskustelemaan muun muassa nikkelin aiheuttamista haitoista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.