Mainos

Nikitinin asianajajat vaativat vakoilujutun lopettamista

Vakoilusta syytetyn venäläisen Aleksandr Nikitinin asianajajat arvostelevat voimakkaasti Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä perusteettoman vakoilujutun pitkittämisestä.

FSB vangitsi Nikitinin vakoilusta epäiltynä sen jälkeen kun hän laati Kuolan ydinlaivaston ympäristöriskejä koskevan raportin norjalaiselle ympäristöjärjestölle Bellonalle. Kansainvälisen painostuksen jälkeen Nikitin vapautettiin tutkintavankeudesta, mutta FSB on jatkanut jutun tutkimuksia ja Nikitin on yhä matkustuskiellossa. Juttu on ollut vireillä pari vuotta.

"Aiomme vedota syyttäjänvirastoon, jotta se määräisi tutkimukset lopetettavaksi, Nikitinin asianajaja Juri Schmidt kertoi tänään Moskovassa.
Smithin mukaan FSB:llä ei ole kasassa aineksia, joiden nojalle se voisi viedä jutun oikeuteen. Tämän takia tutkimukset pitäisi yksinkertaisesti lopettaa.

Hän arvosteli FSB:tä myös siitä että se on laiminlyönyt syyttäjäviraston alkuvuodesta antaman määräyksen hoitaa tutkinta lainmukaisesti.

Olivatko tiedot julkisia?

Syyttäjävirasto muistutti FSB:tä mm siitä että vakoilusyytteen täytyy perustua lakiin eikä salaisiin puolustusministeriön määräyksiin, kuten nyt on asian laita. Salaisiin asiakirjoihin nojautuvan syytteen nostaminen on vastoin Venäjän perustuslakia, asianajajat muistuttivat.

"Lisäksi uusin syyte perustuu takautuvasti määräykseen, joka tuli voimaan, kun Nikitin oli jo istunut tutkintavankeudessa puoli vuotta, Schmidt lisäsi.

Nikitin itse toisti Moskovassa, että hänen Bellonalle keräämänsä tiedot ovat peräisin julkisista lähteistä. "Tein selvitystä täysin avoimesti ja olin yhteydessä moniin viranomaisiin, poikkeusluvalla Moskovaan päässyt Nikitin kertoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.