Mainos

Niittymaisemaa pelastetaan talkootyöllä

Suomessa on enää vain vähän niittyjä. Loppujenkin kohtalo on usein talkoolaisten harteilla.

Niityt ovat katoamassa Suomessa. Niittyjen vähetessä katoaa myös kasvi- ja eläinlajeja. Maailman luonnonsäätiön WWF:n talkooleireillä tehdään tänäkin kesänä töitä niittyjen säilyttämiseksi eri puolilla maata.

Vammalan Vehmaanniemessä vuosia jatkunut aherrus on jo saanut tuloksia aikaan. Vehmaanniemi lahjoitettiin WWF:lle 70-luvun lopulla sillä edellytyksellä, että perinnemaisema säilyy. Niemi on ollut ihmisen käytössä jo rautakaudelta asti, ja maisemia ovat muokanneet niin viljely kuin laiduntaminenkin. Käytön päätyttyä niemi alkoi nopeasti kasvaa umpeen. Niityt eivät kauan pysy sellaisina kuin ne vielä muistetaan, monen kasvi- ja eläinlajin värikkäinä elinympäristöinä.

Vehmaanniemellä tavoitellaan 1950-luvun ilmettä. Se vaatii säännöllistä niittämistä ja raivaamista. Näin tehdään tilaa lajeille, jotka muuten joutuisivat väistymään kokonaan.

- Niityt rehottavat valtoimenaan kaiken maailman nokkosia ja sellaista, koska ei ole enää lehmiä, ei lampaita eikä karjaa. Kyllä tämä työ on paikallaan. Pannaan niittyjä vähän siihen malliin kuin ne ovat olleet joskus ennen, talkoolainen Tapio Luode kertoo.

- Kaikki lajit, jotka ovat riippuvaisia niityistä, ovat uhanalaisia. Eli monet uhanlaiset ovat riippuvaisia näistä ympäristöistä. Meillä oli sata vuotta sitten 100-200 tuhatta hehtaaria niittyjä, nyt jäljellä on vain kymmenesosa, WWF:n talkooleirin vetäjä Jari Luukkonen sanoo.

Talkoolaiset palaavat Vehmaanniemeen vuosi toisensa jälkeen. Toistakymmentä vuotta jatkunut työ tuottaa tuloksia: nokkoset ovat saaneet saaneet antaa tilaa perinnemaiseman kukille.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.