Mainos

Niinistö: Vuosituhannen vaihde tuo pankeille ongelmia

Pankkien maksuliikenteen sulkeminen uudenvuodenaattona tuottaa Suomelle juridisia ongelmia. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) totesi eilen Dresdenissä, että Suomelle tilanne on hyvin ongelmallinen; maksuliikenteen sulkeminen vuoden viimeisenä päivänä saattaa loukata sopimusoikeutta ja johtaa vahingonkorvausvaatimuksiin.

Asiasta keskustellaan vielä tänään EU-maiden valtiovarainministerikokouksessa Dresdenissä. Euroopan keskuspankki EKP aikoo sulkea pankkien välisen maksujärjestelmä Targetin uudenvuodenaattona, jotta pankeilla olisi mahdollisuus torjua vuosituhannen vaihteen aiheuttamia atk-ongelmia.

Perustuslakiongelman takia Suomi ei ollut valmis hyväksymään EU-tason päätöksiä maksuliikenteen sulkemisesta. Suomalaiset pankit päättävät itse aukioloajoistaan, mutta Target-järjestelmän ollessa suljettuna ne eivät voi ottaa vastaan tai suorittaa maksutoimeksiantoja.

Rahoituskysymyksistä vastaava komissaari Yves-Thibault de Silguy sanoi eilen, että komission mielestä päätös pidetäänkö pankkeja auki vai ei, on tehtävä kansallisella tasolla. Suomessa pankit ovat perinteisesti olleet vuoden viimeisenä päivänä auki puoleenpäivään. Vuoden viimeisenä päivänä tehtävien maksujen siirtyminen eteenpäin voisi aiheuttaa monenlaisia juridisia ongelmia.

Koska Suomella ei ole lakia pankkivapaapäivästä, edellyttäisi pankkien sulkeminen ilmeisesti perustuslakijärjestyksessä säädettävän lain.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.