Mainos

Niinistö vetosi YK:ssa Suomen turvaneuvostojäsenyyden puolesta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vetosi YK-puheessaan voimakkaasti Suomen turvallisuusneuvostopaikan puolesta.

New Yorkissa YK:n yleiskokouksessa Suomen puheenvuoron tänään pitänyt Niinistö vakuutti, että Suomi on vastuuntuntoinen kansainvälisen yhteisön jäsen ja hyvä maailmankansalainen.

– Olemme pieni maa - suomalaisia on vain noin viisi miljoonaa - ja maailmanjärjestyksen on perustuttava YK:n peruskirjan kunnioitukseen ja kansainväliseen järjestykseen, sille ei ole vaihtoehtoa, Niinistö painotti.

Hän listasikin puheessaan Suomen aktiivisuutta YK:ssa.

– Suomi on osallistunut rauhanturvaajien toimintaan siitä saakka, kun Suomesta tuli jäsenvaltio.

Niinistö muistutti suomalaisten panoksesta rauhanvälityksen edistämiseksi ja presidentti Martti Ahtisaaren näkyvästä roolista rauhantyössä.

Puheensa jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa Niinistö painotti sitä, että nykymaailmassa vallitsee yhä suurempi keskinäisriippuvuus, muuallakin kuin taloudessa, ja se näkyi selvästi YK-puheissa. Hänen mukaansa Suomen hyöty turvallisuusneuvoston jäsenyydestä tulee siitä, että pystymme vaikuttamaan siihen, että tuo riippuvuus ei toisi mukanaan ikäviä asioita.

Vielä ei voi tuulettaa voittoa

Niinistö puuttui puheessaan myös Syyrian tilanteeseen ja moitti turvallisuusneuvostoa siitä, ettei se ole päässyt yksimielisyyteen tarvittavista toimista, vaikka yleiskokous on lähettänyt selkeän viestin, että tilanteeseen on puututtava.

– YK:n arvovalta kärsii, jos kriisin ratkaisu siirtyy toisiin käsiin, presidentti painotti.

Presidentillä on edessään vielä melkoinen määrä maailman johtajien tapaamisia, joissa käsitellään Suomen turvallisuusneuvoston jäsenyyshanketta.

Hän ei kuitenkaan halua vielä tuulettaa voittoa, vaikka tukilupauksia on kertynyt melkoinen nippu.

– Mutta sitten on arvaamattomuustekijöitä, on kuulemma näissä enemminkin ilmennyt, etteivät lupaukset sitten todennukaan, presidentti jarrutteli.

Niinistö oli tavannut myös Yhdysvaltojen ex-presidentti Bill Clintonin juhlavastaanotolla. Clinton oli muistanut elävästi laskeutumisensa kontissa Suomen kamaralle vuosia sitten.

– Hänellä oli hyvin lämpimiä muistoja Suomesta, Niinistö kertoi.

Äänestys YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvasta jäsenestä pidetään lokakuussa.

(MTV3 - STT)

Katso Päivi Sinisalon juttu New Yorkista (Kymmenen uutiset 25.9.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.