Mainos

Niinistö: Veronkierto kuriin

Kansainvälisessä yhteistyössä voisi tehdä paljon enemmän veroparatiisien sulkemiseksi, katsoo kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö. Hän kaipaa tehokkaampia keinoja veronkierron pysäyttämiseksi.

Niinistö leikittelee - hyvin varovasti - ajatuksella, että EU:n tasolla voitaisiin määrätä samankaltainen valuutan viennin ilmoitusvelvollisuus, joka on voimassa Yhdysvalloissa. -En nyt tätä oikein rohkene ehdottaa, mutta mietin kyllä vielä itsekseni samanlaista mallia kuin Yhdysvalloissa, jossa on ilmoitusvelvollisuus valuutan viennistä.

-Olen joskus päässyt sitä kysymään sieltä, ja niitä ilmoituksia kertyy sellaiset kasat, ettei niitä kukaan pysty kontrolloimaan. Mutta jos joudutaan jonkun jälkiä seuraamaan, niin silloin olisi tietysti hyvä nähdä, onko hän tehnyt ilmoituksen vai ei. Ellei ole tehnyt, niin se on viite jostain, Niinistö maalailee.

Esimerkin veronkierron valvonnan hyödyistä hän löytää myös Atlantin takaa. -Niinhän kävi Al Caponenkin. Kaikista murhista ja muusta se selvisi, mutta jäi kiinni veronkierrosta, sai siitä vain kovan rangaistuksen. Yhteiskunnan täytyy voida puolustautua vähän härskilläkin tavalla, Niinistö sanoo ja nauraa päälle.

Suomalaiset pois hallintarekisteristä

Suomen kotimaiset veronkiertäjät ovat keksineet ottaa käyttöön myös ulkomaalaisia omistajia varten tarkoitetun pörssiosakkeiden hallintarekisterin. Niinistön mielestä tämä ei ole mikään syy purkaa rekisteriä sinänsä.

-Joudun nyt tyytymään vain siihen tietoon mitä minulle on tarjottu, että sellainen väline on välttämätön. Se mitä hallintarekistereissä on tapahtunut ei ole minusta viitannut siihen, että siellä piilouduttaisiin vihamielisissä tarkoituksissa. Mutta epäilemättä, tämä veronkiertomahdollisuus pitäisi torjua. Miten se oikein tapahtuisi, onkin toinen juttu. Nyt jo meklareilla on tiettyjä velvoitteita ottaa ostajista selvää, mutta mikään aukoton järjestelmä se ei ole.

Niinistö pitää veronkierron pysäyttämistä kysymyksenä, jota EU:n pitäisi ajaa aktiivisesti kansainvälisillä foorumeilla. Hän ei myöskään vierasta ajatusta kansainvälisestä varainsiirtoverosta, kuten Tobinin verosta, jossa kansainvälisestä valuuttakaupasta kerättäisiin pieni murto-osa verona, spekulaation hillitsemiseksi. Käytännön toteuttaminen onkin sitten hankalampaa.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja