Mainos

Niinistö: Venäjä ymmärtää Suomen aseman

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on päättänyt Suomen vierailunsa. Hän tapasi aamuyhdeksältä presidentti Sauli Niinistön varsin tiiviissä, noin 45 minuuttia kestäneessä tapaamisessa. 

Presidentti Niinistön mukaan keskustelut koskivat Ukrainaa, Natoa sekä kahdenvälisiä suhteita.

– Kävimme ministeri Lavrovin kanssa keskusteluja, jotka liittyivät pitkälti Ukrainan tilanteeseen. Halusin keskustella kahdesta asiasta: Miten Venäjä näkee Ukrainan akuutin kriisin ratkaisumahdollisuudet ja toinen kokonaisuus, joka meitä suomalaisia askarruttaa, on EU:n ja Venäjän perussuhde.

– Miten siinä päästään takaisin raiteille? Kahdenvälisistä suhteista totesimme, että näissä asioissa ei ole ihmeempiä ongelmia, mutta EU:n ja Venäjän yhteistyön hetkellinen ongelma on olemassa, Niinistö kuvaili.

– Lavrov vastasi kuten olemme moneen kertaan kuulleet ja nähneet: He kunnioittavat Ukrainan vaalitulosta ja kokevat, että he ovat tehneet kaiken, mitä voivat tehdä. He odottavat presidentti [PetroPoroshenkolta tulitaukoa ja sen mukaisia toimia. Minä puolestani vetosin, että ainahan voi tehdä enemmän kuin puhtaasti ulkoiset velvollisuutensa.  

Niinistön mukaan maiden välit ovat hyvällä tolalla huolimatta viimeaikaisista kriittisistä kommenteista molemmissa maissa. 

 "Noudatamme EU:n päätöksiä"

Muun muassa Venäjän ulkoministeriö julkaisi kriittisen tiedotteen juuri ennen Lavrovin Suomen vierailua. Niinistön mukaan kyse ei kuitenkaan ole nimenomaan kahdenvälisestä ongelmasta.

– Kyse lienee siitä, että kaikkia niitä tapaamisia, mitä ministeritasolla on suunniteltu, ei ole tehty ja mehän noudatamme EU:ssa tekemämme päätöksiä, Niinistö sanoi. 

– Kuinka hyvin uskotte, että esimerkiksi Sergei Lavrov ymmärtää tämän?

– Minulle on tärkeintä se, että presidentti Putin on varsin selvästi todennut ymmärtävänsä Suomen asemoinnin EU:n päätöksentekijänä ja EU:n päätösten takana olijana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.