Mainos

Niinistö varoittaa kulutuskuplasta talouden elvyttämisessä

Sauli Niinistö 2008 (Kuva: Lehtikuva)

Viime aikoina on kirjoiteltu siitä, että tavallinen kuluttaja olisi talouden tehokkain pelastaja. Niinistö kuitenkin varoittaa MTV3:n Huomenta Suomessa kuitenkin kulutusjuhlista. Hänen mielestään kulutus on tähän mennessä perustunut paljolti kuplaan.

- Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos yritetään ylläpitää sitä kulutusta, joka vallitsi ennen näitä huonoja aikoja, ja puhun nyt maailmanlaajuisesti, niin se kyllä osin perustui tällaiseen mielikuvarahaan eli kuplaan. Eikä sellaista kuplaa voida tietenkään ylläpitää, sanoo Niinistö.

Hään ottaa esimerkiksi amerikkalaisen autoteollisuuden.

- Siellä nyt päädytään siihen, että tuetaan teollisuutta tekemään autoja ja sitten joudutaan kuluttajia tukemaan ostamaan niitä autoja, kaikki julkisin varoin. Sekä kysyntä että tarjonta on samoissa käsissä, se on aika epäluonnollinen tilanne.

Kohtuuttomat seuraukset estettävä

Etenkin yksilötasolla talouden alamäen haittavaikutukset tuntuvat. Niinistön mielestä kohtuuttomia seurauksi pitäisi välttää.

- Siitä tulee ykslötasolla kohtuuttomia seuraamuksia. Suurin osa eli 90 prosenttia selviää kolhuitta, mutta 10 prosenttia suomalaisista kärsii vakavasti taantumasta. Pitäisikö meidän nyt jo osata varautua siihen, etteivät he jää kokonaan syrjään niin kuin viime lamassa valitettavasti kävi.

Ministeri Vapaavuori on ehdottanut valtion tukea asuntoloukkuun joutuville ihmisille.

- Jokin sellainen ratkaisu, jolla voitaisiin tietyllä tavalla antaa niille, jotka jäävät työttömäksi ja joita asuntolaina painaa päälle. Tietynlainen silta tulevaisuuteen, jona aikana ikään kuin rauhoitettaisiin se tilanne ja odotettaisiin sitä kasvuvaihetta ja uutta työpaikkaa ja uutta alkua, sanoo Niinistö.

Lue myös:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.