Mainos

Niinistö: Vanhat sotilaalliset uhat jälleen ajankohtaisia

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen on verkostoiduttava kansainvälisesti, vaikka Suomeen ei kohdistukaan sotilaallista uhkaa. Niinistö puhui Helsingissä kadettien ylennystilaisuudessa. 

Niinistö ei erikseen maininnut Nato-sopimusta. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) on ilmoittanut Suomen allekirjoittavan isäntämaasopimuksen ensi viikolla Naton huippukokouksessa Walesissa.

Isäntämaatuella tarkoitetaan tukea, jota maa antaa alueelleen esimerkiksi kriisi- tai harjoitustilanteissa tuleville sotilasyksiköille.  
Niinistö otti puheessaan esiin eri maiden kansalliseen puolustukseen kohdistuvat uudenlaiset uhat, kuten terrorismin ja kyberuhat.

Niinistö huomautti, että jo vanhentuneiksi uskotut sotilaalliset uhat ovat muuttuneet uudelleen ajankohtaisiksi.  

– Eri puolilla maailmaa, jopa Euroopassa, soditaan perinteisin menetelmin. Monet maat ovat havahtuneet huomaamaan, että täälläkin tarvitaan edelleen perinteistä sotilaallista vahvuutta, Niinistö sanoi puheessaan viitaten Ukrainassa käytävään sotaan, jossa vastakkain ovat Venäjän tukemat kapinalliset ja Ukrainan hallituksen joukot.  

Niinistön mukaan Ukrainan kriisi on näyttänyt, että tapahtumilla muualla maailmassa on vaikutusta Suomeenkin.  

– EU:n jäsenenä meillä on entistä laajemmat mahdollisuudet vaikuttaa hyvinvointiin, mutta jäsenyyteen liittyy myös velvoitteita, sanoi Niinistö.  

– Meidän tulee osallistua aktiivisesti unionin yhteiseen puolustus- ja turvallisuuspolitiikan kehittämiseen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.