Mainos

Niinistö valmis vaihtoehtoiseen leikkausmalliin

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö on valmis luopumaan kiistellyistä kuntien valtionapujen indeksileikkauksista. Niinistö kuitenkin varoittaa budjettiriiheen valmistautuvia ministereitä siitä, että vaihtoehtoinen leikkausmalli tulee kunnille vieläkin kalliimaksi.

Sekä pääministeri että valtiovarainministeri sovittelivat kiistaa kuntien valtionapujen leikkauksista jo perjantaina. Tulosta ei syntynyt, ja samana päivänä sekä SDP:n ministerit että eduskuntaryhmän johto, vaativat indeksileikkausten korvaamista kuntien yhteisöverotuoton leikkauksella.

Tänään Turun ja Savon Sanomien haastattelussa, Niinistön puoluetoveri, opetusministeri Olli-Pekka Heinonen asettui demarien kanssa samalle kannalle. Kaiken tämän jälkeen Niinistö puolestaan totesi Kymmenen Uutisille, että hänelle on koko ajan kelvannut myös vaihtoehtoinen malli.

Niinistö kuitenkin varoittaa, että vaihtoehtomalli vie kunnilta enemmän kuin suunnitellut 350 miljoonaa markkaa.
- Jos tunnustetaan, että yhteisöveroon tulee paljon puhuttu piikki, niin silloin on parempi ottaa se kaikki pois, jolloin leikkaus vähän laajenee, toteaa Niinistö.

Eikä aivan vähänkään, sillä veropiikin määräksi arvioidaan jopa miljardi markkaa. Ja kaiken sen valtion kirstunvartija haluaisi nyt siis säästää, jos leikkausmallia muutetaan.

Niinistön ajattelun takana on se tosiasia, että indeksileikkaukset näkyisivät myös tulevina vuosina, mutta kertasäästö ei. Samalla Niinistö haluaa varoittaa ministereitä siitä, että myöskään mitään pysyviä uusia menoja ei kertasäästöillä voi rahoittaa.
(MTV3/Vesa Kallionpää)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.