Mainos

Niinistö Välimeren siirtolaiskriisistä: Tilannehan on täysin mahdoton

Presidentti Sauli Niinistö uskoo, että Välimeren siirtolaiskriisiin löytyy uusia lääkkeitä. Hän toivoo, ettei Välimerellä enää nähdä hukkumiskatastrofeja.

– Vallitseva tilannehan on täysin mahdoton. Ei ihmisiä voida noin hukuttaa, sanoi Niinistö vieraillessaan Tukholmassa.

Niinistöltä kysyttiin myös, mikä on Suomen vastuu asiassa. Presidentin mukaan kysymys on EU-politiikasta ja siten asia on hallituksen käsissä.

– Ehkä ei ole kovin sopivaa, että minä ottaisin kantaa asiaan. Toivon ja olen varma, että EU-kokouksessa mennään eteenpäin, hän sanoi.

Huippukokouksessa keskustelun pohjana on kymmenkohtainen toimenpidesuunnitelma, jonka EU:n ulko- ja sisäministerit hyväksyivät maanantaina.

Pyrkimyksenä on muun muassa vahvistaa nykyisiä valvontaoperaatioita ja laajentaa niiden toimialuetta. Tarkoituksena on myös tuhota salakuljettajien veneitä, jotta niillä ei pääsisi vesille.

Vastaaviin toimiin ryhdyttiin myös vuoden 2013 lopulla tapahtuneen Lampedusan laivaturman jälkeen.

Suomen Pakolaisavun mukaan EU:n toimenpidelista keskittyy lähinnä rajavalvontaan ja salakuljettajien kiinniottoon, muttei riittävästi meripelastukseen.

Järjestön mukaan kriisi on kärjistynyt, koska pakolaisilla ei ole turvallisia ja laillisia väyliä kansainvälisen suojelun hakemiseen.

Pakolaisavun mukaan Suomen tulisi näyttää muille EU-maille esimerkkiä ottamalla käyttöön humanitaarinen viisumi, jonka avulla turvapaikkaa hakevat henkilöt voisivat matkustaa Suomeen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.