Mainos

Niinistö: Ukrainan kriisin lieventymiselle on mahdollisuuksia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistuttaa puheessaan suurlähettiläspäivillä, että Suomi ei voi jäädä varjelemaan omia käytännönetujaan, kun yhteisiä arvoja rikotaan maailmalla. 

– Emme voi jäädä varjelemaan omia käytännönetujamme, kun yhteisiä arvojamme rikotaan. Edustamme läntistä arvopohjaa, mutta ulkopolitiikkamme ei voi olla yksin kantojen ja periaatteiden eri suuntiin ilmoittelua. Lisäksi on tarpeen miettiä mitä voidaan ja halutaan tehdä käytännössäkin. Sen jälkeen on myös yritettävä tehdä sen eteen jotain, Niinistö sanoi puheessaan. 

Tällä presidentti viittasi Ukrainan kriisiin ja Venäjän vastaisiin pakotteisiin.

Suomen ulkopoliittinen johto ja maamme suurlähettiläät ovat kokoontuneet vuosittaiseen kokoukseensa Helsinkiin. Eilen alkaneen kokouksen keskeiseksi teemaksi on noussut Ukrainan kriisi.

Presidentti korosti puheessaan diplomatian tarvetta.

– Keskusteluyhteyksien ylläpitäminen eri toimijoiden välillä on tarpeen. Se ei ole mitään muuta kuin diplomatiaa. Diplomatia on välttämätöntä jos eri osapuolten näkemyksiä ja toimia halutaan kriisin keskellä ymmärtää. Se on väistämätöntä jos askeleita kohti rauhanomaista ratkaisua aiotaan ottaa. 

Niinistö muistuttaa, että hänen toissaviikkoisen tapaamisen lähtökohtana Ukrainan ja Venäjän presidenttien kanssa, oli auttaa osapuolia ymmärtämään toistensa näkemyksiä. 

– Lisäksi, emme tee tätä työtä yksin, vaan osana kokonaisuutta. Toimintamme tukee laajempia kansainvälisiä pyrkimyksiä konfliktin ratkaisemiseksi.

Niinistön mukaan matka auttoi kriisin osapuolia.

– Saimme tarkemman käsityksen Ukrainan ja Venäjän näkökannoista ja ajattelusta. Kriisin liennyttämiselle on tiettyä pohjaa, mutta tämä ei vielä takaa mitään. Ei edes sitä, etteikö tilanne voisi pahentua. Prosessi on helposti haavoittuva, kuten tuoreimmat tapahtuvat osoittavat.

– Tiettyjä askeleita on otettu. Tilannetta on arvioitava kuitenkin Minskin kokouksen jälkeen uudelleen. 

Niinistö otti kantaa myös Lännen ja Venäjän suhteisiin. 

– Ukrainaa ei voida irrottaa laajemmasta yhteydestä. Suhde on ajautunut epäluottamuksen ja vastakkainasettelun kierteeseen. Ukrainan konflikti on tälle laajemmalle konfliktille syy ja seuraus. Diplomatian haaste on suurempi kuin Ukrainan kokoinen. 

Niinistön mukaan konfliktin ratkaisu on EU:lle vaikea prosessi. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.