Niinistö: Työehtosopimusten yleissitovuutta ei laajenneta tupossa

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö torjuu työehtosopimusten yleissitovuuden laajentamisen osana seuraavaa tuloratkaisua. Kokoomuksen puoluekokouksessa Jyväskylässä tänään puhunut Niinistö teki selväksi, että sellainen ei käy, vaikka tarjolla olisi muuten maltillinen palkkaratkaisu.

Niinistö kavahti ajatusta, että hallitukselle olisi syksyllä tarjolla maltillinen tuloratkaisu, jossa yleissitovuuden laajentaminen olisi mukana tavalla tai toisella.
-Hallitus joutuisi ratkaisemaan kaksi täysin eri tason asiaa samalla pöydällä. Silloin vastaukseni on edelleen sama: niistä kysymyksistä (laeista) viime kädessä päättää eduskunta, Niinistö perusteli myöhemmin tiedotustilaisuudessaan.
Hän lisäsi, ettei kokoomus voi sellaisessakaan tilanteessa ottaa hallituksessa hoitaakseen tämäntyyppisen asian ratkaisemista.

Niinistön mielestä SAK:n ehdotus alan edustavimman työehtosopimuksen hyväksymisestä aina yleissitovaksi merkitsisi harvainvallan lisäämistä, jota ei voi perustella muilla kuin järjestöpoliittisilla eduilla. Hän korosti, että työelämässä kehityksen pitää kulkea päinvastoin suuremman joustavuuden suuntaan.

Presidenttikeskustelu odottaa syksyn kokousta

Niinistö suhtautuu edelleen varsin varuksellisesti ehdotuksiin, joissa häntä patistetaan lähtemään kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Niinistö korosti puoluekokouksen yhteydessä, että ajatus on hänelle kovin vieras. Niinistöltä kysyttiin, miksi hän ei siinä tapauksessa sano kokouskeskustelussakin tarjotulle ehdokkuudelle jo nyt selkeästi ei.
-Eikös se ole vähän sama asia, kuului vastaus. Niinistö esitti perusteluna myös sen, ettei "ole tullut oltua sellaisissa hommissa".

Niinistö luonnehti kovin pitkäksi ajaksi niitä yli kahta vuosikymmentä, jotka ovat kuluneet siitä, kun kansalaiset edellisen kerran olivat valitsemassa maahan porvarillista presidenttiä.
-Yhteiskunnallista keskustelua seuratessa voi havaita, että porvaririntamaa ollaan nostattamassa. Halua porvarillisen presidentin valitsemiseksi on vahvasti liikkeellä. Kokoomukselle tämä sopii varsin hyvin, Niinistö huomautti.

Hän puhui vain porvarillisesta presidentistä, kun taas eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz meni eilen askeleen pitemmälle puhumalla selkeästi kokoomuslaisesta presidentistä. Puoluekokous teki Niinistön esityksestä muodollisen päätöksen siitä, että syksyllä järjestetään ylimääräinen kokous presidenttiehdokkaan nimeämiseksi. Puoluehallitus sai oikeuden päättää ajankohdasta ja toimeenpanna tarvittaessa jäsenäänestys.

Niinistön muotoilema esitys oli vastaus Luoteis-Helsingin kokoomusnuorten aloitteeseen, jossa alun perin toivottiin puolueen menevän Elisabeth Rehnin (r.) taakse. Osaston edustaja Suvi Hautanen ehti sitä ennen jo uudistaa aloitteen koskemaan pelkästään porvarillisen yhteisehdokkaan etsimistä. Hänen mielestään kokoomuslaisten tulisi nähdä painajaisia odotettavissa olevasta tilanteesta, jossa toisella kierroksella ovat vastakkain "tulipunainen ääriradikaali ja kepulainen opportunisti".

Puoluekokous ei intoutunut keskustelemaan kokoomuksen tulevan ehdokkaan henkilöstä. Ainoastaan yhdessä puheenvuorossa arvioitiin, että Niinistöllä olisi mahdollisuus tulla valituksi uudeksi presidentiksi.

Puoluekokous torjui homoliitot taas kerran

Ainoan tosi väittelyn kokous sai aikaan suhtautumisesta homoliittojen virallistamiseen. Kokoomuksen nuorisojärjestön ehdotus myönteisestä suhtautumisesta asiaan nostatti jyrkkiä vastaväitteitä. Nuorten aloite kaatui koeäänestyksessä. Eräs puhuja muisteli, että asiasta kiisteltiin puoluekokouksessa nyt neljättä kertaa peräkkäin ja taas samalla lopputuloksella.

Kokoomuksen eläkeläiset pitivät ääntä mm. yli 65-vuotiaiden indeksikorotusten leikkaamisesta. Äänestykset eläkekiistoista vältettiin, kun eläkeläisten edustajat luvattiin ottaa mukaan heitä koskevien asioiden valmisteluun tai ainakin kuulla heitä.

Niinistö jatkaa kokoomuksen johdossa

Niinistö jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana alkavan kaksivuotiskauden ajan. Niinistö taputettiin jatkokaudelle yksimielisesti Jyväskylän puoluekokouksessa. Salosta kotoisin oleva varatuomari Niinistö nousi kokoomuksen johtoon ensimmäisen kerran Espoon ylimääräisessä puoluekokouksessa elokuussa 1994 Pertti Salolaisen luovuttua tehtävästä. Sen jälkeen hänet on aiemmin ehditty valita uudelleen yksimielisesti Vaasan ja Rovaniemen kokouksissa.

Kokoomuksen puoluesihteeriksi valittiin niin ikään ilman soraääniä tehtävää jo väliaikaisesti Maija Perhon ministeriaikana hoitanut puolueen järjestöpäällikkö Matti Kankare, 52. Hän on toiminut kokoomuksen järjestötyössä lyhyitä katkoja lukuunottamatta 1970-luvun puolivälistä lähtien.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat