Niinistö torjui revalvaatiopuheita

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) torjui spekulaatiota markan revalvaatiosta tänään EU-maiden valtiovarainministerikokouksessa Yorkissa. Niinistö keskusteli markasta muun muassa Britannian valtiovarainministerin Gordon Brownin kanssa ja painotti, ettei muutoksille ole mitään perustetta.

-Markan ympärillä on ollut keskustelua, ja muun muassa Suomessa on spekulaatiota. Haluan todeta tuossa pöydässä, ettei markan revalvointi ole tarpeen. Markan kurssi on vakaa pitkällä ja keskipitkällä aikavälillä, Niinistö sanoi. -Ja lyhyellä, lisäsi Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen.

Niinistö viittasi rahakomitean viime viikonlopun kokoukseen, jossa päätettiin kytkeä Kreikan drakma valuuttakurssijärjestelmä Ermiin ja revalvoida Irlannin punta. Hän muistutti, että komitea oli julkilausumassaan todennut, että Ermin keskikurssit nyt ovat kestävällä tasolla ja vastaavat talouskehitystä jäsenmaissa. Irlannin puntaa revalvoitiin kolme prosenttia, koska maan talouskasvu on ollut huomattavasti nopeampaa kuin muualla tulevissa Emu-maissa ja valuutan kurssi on ollut keskikurssiaan vahvempi.

Ruotsin kruunun heikentymisestä Niinistö ei ollut huolissaan. Hän arvioi heikentymisen olevan tilapäistä ja sanoi luottavansa Ruotsin valtiovarainministerin Erik Åsbrinkin vakauspolitiikkaan. Myös Hämäläinen katsoi, ettei Ruotsin kruunun vaihtelu ole ollut poikkeuksellista - kruunu on liikkunut, mutta pysynyt tiettyjen rajojen sisällä.

Ruotsissa arvaillaan, että EU-komissio aikoo ensi viikolla ehdottaa maan jättämistä Emun ulkopuolelle sillä perusteella, ettei kruunu ole vakaa eikä se ole mukana Ermissä.

Maksajat haluavat alennusta

Varsinaisen kokouksen alkaessa olivat EU:n suurimmat nettomaksajamaat ottaneet esille ajatuksen nettomaksukatosta. Saksa ehdotti säännöksi, ettei minkään maan pitäisi joutua maksamaan EU:n kassaan enempää kuin 0,4 prosenttia BKT:sta enemmän kuin mitä se EU:lta saa takaisin tukiaisten muodossa. Nyt Saksan nettomaksu on 0,6 prosenttia BKT:sta, tai yli 65 miljardia Suomen markkaa, saksalaiset laskevat.

Myös Ruotsin Åsbrink kannatti sääntöä, joka asettaisi yleisen katon nettomaksuosuuksille. Sen pitäisi Åsbrinkin mielestä olla kaikkiin sovellettava, eikä erikoisjärjestely jollaisen Britannia on saanut. Åsbrink kertoi, että Ruotsi on yhdessä Saksan, Hollannin ja Itävallan kanssa kirjoittanut ehdotuksesta EU-komissiolle, joka tänä syksynä antaa ehdotuksen maksuosuuksista vuosille 2000-06.

Suomella ei ole kuitenkaan kiinnostusta liittyä mukaan EU:n nettomaksajien vaatimuksiin. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö sanoi lauantaina, ettei ajatus nettomaksajien osuuksien katosta saa Suomen tukea.
-Keskustelin asiasta viime viikolla Waigelin kanssa, mutta ainoa asia josta olimme yhtä mieltä oli, että Suomi on nettomaksaja, Niinistö totesi.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat