Mainos

Niinistö: Tiitisen listan panttaaminen virhe

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on vahvasti niin sanotun Tiitisen listan julkistamisen kannalla. Niinistön mukaan kansakunnalla on oikeus tietää historiansa. Puhemies otti myös kantaa hoitajien palkka-asiaan.

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö kannattaa ajatusta Stasi-listanakin tunnetun aineiston julkistamisesta. Niinistö sanoi myös, että kaikki mahdollinen aineisto asian tiimoilta olisi pitänyt luovuttaa tutkijoille.

- Olen ollut tämän vuosia velloneen keskustelun alusta asti sitä mieltä, että kansakunnalla on oikeus tietää historiansa, myöskin siltä osin kuin se ei ole erityisen kunniakas, sanoi Niinistö.

- Minusta olisi ollut myös hyvä, että kaikki mahdollinen aineisto olisi nimenomaan luovutettu tutkijakäyttöön. Koska kansakunnan on hyvä tietää, mistä se merkillinen joukkosokaistuminen lähti liikkeelle, joka Suomessa kieltämättä vallitsi 1960-, -70 ja -80-luvuilla.

Niinistö uskoo, että listan panttaaminen on kääntynyt julkisuudessa itseään vastaan.

- Varmasti panttaaminen on toiminut itseään vastaan. Luulenkin että listat tulevat julkisuuteen nimineen päivineen, mikä aiheuttaa puolestaan oikeusturvaongelmia. Niitä voidaan tulkita luonnollisesti väärinkin. Jollei toimi ajoissa, niin sitten käy juuri näin, kommentoi Niinistö.

Eduskunnan puhemies myöntää seuranneensa sivusta Rusi-kohua. Niinistön sympatiat ovat kohussa Rusin puolella.

- Kun sitä on sivusta katsellut, niin monethan väittävät hänen yliragoineen. Kun mies on siinä liemessä keitetty, niin minusta hänen toimenpiteensä ovat hyvin ymmärrettäviä. Jokainen viime kädessä nousee puolustamaan itseään kaikin mahdollisin keinoin, sanoo Niinistö.

"Hoitoammateista houkuttelevampia"

Niinistön mukaan kunta- ja terveysalojen palkkojen nousun pitää tapahtua kollektiivisesti.

- Muuten on se riski, että ne kunnat ja kaupungit, joilla on rahaa, kahmivat niukkaa työvoimaa enemmän ja muualle jää tyhjää. Tässä on mennyt 10 vuotta, kun julkisella sektorilla ei ole käytetty enää kovin paljoa sanaa priorisointi. Pitää katsoa, jos on uusia tarpeita, niin varmasti jostain vanhasta voitaisiin luopua tai hellittää pikkuisen.

Kansalaisten terveydestä voidaan huolehtia vain, jos hoitoammateista saadaan houkuttelevampia.

- Ja se tapahtuu palkan muodossa. Jotta saadaan väkeä hoitoalalle ja varaudutaan siihen, että meillä yhä useampi tulee olemaan hoidon tarpeessa ikääntymisen vuoksi, Niinistö toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.