Niinistö: Taantumassa on yksi hyvä puoli

MTV3:n Huomenta Suomen presidenttitentissä vieraana ollut kokoomuksen ehdokas Sauli Niinistö löytää talouden ahdingosta suomalaisen yhteiskunnan kannalta hyvän asian.

– Tässä kaikessa talouden sähläämisessä, taantumissa, on yksi hyvä puoli: asenteet ja arvot, jos nyt eivät vakavoidu, niin tervehtyvät, Niinistö sanoo.

Niinistö ilmoitti edellisessä presidentinvaalikampanjassaan haluavansa toimia kansakunnan unilukkarina, jos hänet valittaisiin presidentiksi. Hän on yhä samaa mieltä.

– Jos yhteiskunnassa alkaa vaikuttaa joku ilmiö, joka alkaa vaikuttaa huolestuttavalta, minusta presidentin tulee puuttua siihen, hän sanoo.

Presidentin tehtävä on Niinistön mielestä kuitenkin pikemminkin hienovaraisesti johdatella arvoja kuin auktoriteettina johtaa niitä.

"Ihmiset heijastavat omia vaikeuksiaan"

Arvo, josta Niinistö sanoo haluavansa pitää kiinni yli muiden, on yhteiskunnan eheys.

– Toivoisin, että jatkossa nähtäisiin enemmän epäitsekkyyttä kuin ahneutta, jota nyt on nähty läntisissä maissa.

Niinistö sanoo, ettei ole varma, ovatko suomalaisten asenteet todella koventuneet, kuten viime aikoina on puhuttu. Hän on kuitenkin huolissaan viimeaikaisista kehityspiirteistä kuten rasistisista edesottamuksista ja nettikirjoittelun löystymisestä.

– Taustalla on varmaan sellainen ilmiö, että ihmiset heijastavat omia vaikeuksiaan hakemalla virheitä muista. Yhteiskunta problematisoituu. Ihmisiä on vaikeuksissa, hän arvelee.

Kaivattu entisajan yhteisöllisyys on Niinistön mielestä suomalaisista itsestään kiinni.

– Meillä on edelleen aika paljon yhteisöllisyyttä, jos ajattelee vapaaehtoistoimintaa.

(MTV3)

Katso kokoomuksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön haastattelu: (Huomenta Suomi 16.12.2011)

Lue myös:

    Uusimmat