Mainos

Niinistö: Suomen valtiojohto arkailee EU-pöydissä

Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö arvostelee Suomen ylintä ulkopoliittista johtoa matalasta profiilista EU-asioissa. Niinistö kehottaa pääministeriä ja presidenttiä rohkeasti EU-johtajien juttusille.

Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö arvostelee valtiojohtoa arkuudesta EU-pöydissä. Niinistön mukaan Suomi kyllä osallistuu virallisesti kaikkeen, mihin virallisesti voi osallistua, mutta välittömästä keskusteluyhteydestä ei ole näkynyt mitään merkkejä.

Niinistö oli tänään kampanjatoimistonsa avajaisissa huolissaan siitä, pystyvätkö presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen luontevaan kanssakäymiseen Euroopan johtajien kanssa. Hän sanoi, ettei hän ole havainnut nykyisellä valtiojohdolla europolitiikan pelikentillä sellaista välitöntä yhteyttä kuin hänellä itsellään ja pääministeri Paavo Lipposella on ollut.

- Ja jos se kadotetaan, se on huono asia.

Niinistö luonnehti tällaista pidättyväisyyttä arkuudeksi. Hänen mielestään eurooppalaisiin päätöksentekijöihin on saatava sellaiset suhteet, että kaikista asioista voi keskustella myös pöytäkirjan ulkopuolella. Pienen maan asioiden hoidon kannalta on hyvin tärkeää osallistua myös sellaiseen toimintaan. Niinistö vertasi peräämäänsä kanssakäymisen tapaa suomalaisten kansanedustajien kahvipöytäkeskusteluihin.

- Ihan samalla tavalla toimii eurooppalainen yhteistyö, ja siinä kannattaa olla samalla tavalla mukana, hän opasti.

Ei lautasongelmaa

Suomen edustautuminen EU:ssa on ollut jälleen puhuttanut, kun britit tarjosivat Suomelle vain yhtä lautasta Hampton Courtin epävirallisen EU-huippukokouksen illallispöytään. Presidentti Halonen ja pääministeri Vanhanen sopivat eilen puhelimessa, että kokoukseen lähtee vain pääministeri.

Niinistö ei nähnyt pääministerin ja presidentin työnjaossa suurta ongelmaa. Hänen mielestään perustuslaki antaa sinänsä aivan selvän jaon. Jos EU:ssa ollaan esimerkiksi laatimassa sellaista paperia, jonka Suomi allekirjoittaisi Suomen tasavaltana vaikkapa vain muiden EU-maiden kanssa, kyse on Niinistön mukaan Suomen ulkopolitiikasta ja siten presidentille kuuluvasta asiasta. Jos taas EU toimii valtuutuksensa puitteissa ja Suomi on muodostamassa unionin yhteistä mielipidettä, on kyse hallitusvetoisesta asiasta.

Niinistön mukaan Suomi on ainoa maa, jossa koko kahden lautasen ongelmasta on keskusteltu.

- En ole nähnyt kovin paljoa ihmetystä muualla.

Presidentti Halonen osallistumislinjassa EU-kokouksiin ei ole Niinistön mielestä ollut huomauttamista. Itse hän osallistuisi niihin presidenttinä suunnilleen kuten Halonen.

Kahviloita kaikelle kansalle

Tänään Helsingin vanhan linja-autoaseman päädyssä avattu Niinistön kampanjapäämaja "Cafe Niinistö"on kampanjapäällikkö Harri Jaskarin mukaan tarkoitettu kaikenlaisten kansalaisten mielipiteenvaihtopaikaksi.

Luvassa on kokonainen kahvilaketju, sillä "Cafe Niinistöjä" aiotaan avata 20 kappaletta ympäri maata. Presidenttiehdokas aikoo käydä niissä tarinoimassa ikään kuin muina miehinä.

- Olen huomannut, että aidot ihmiset ovat aidoimmillaan, jos heidät pääsee yllättämään, Niinistö fundeerasi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 07.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.