Mainos

Niinistö sanoi ei

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö ei lähde mukaan presidenttikisaan. Pitkään ratkaisuaan kypsytellyt Niinistö kertoi asiasta puolilta päivin kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa.

Niinistö ei nimennyt omaa ehdokastaan kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi.
Hän muistutti myös siitä mahdollisuudesta, että ihmiset tekisivät ratkaisunsa itse ilman puolue-elinten vaikutusta.

Niinistön ilmoitus aiheutti syvän hiljaisuuden täpötäydessä kokoussalissa. Kokoomusväki oli jännittyneenä odottanut, että Niinistö kertoisi myönteisestä päätöksestään. Pitkässä perustelupuheessaan Niinistö korosti mm. että suurten pelastajien aika on ohi, jos sitä aikaa koskaan on ollutkaan.

Houkuttelu ei tepsinyt

Niinistö korosti jälleen, että hän ei ole presidenttiainesta, eikä sitä ainesta löytynyt kesän aikanakaan. Hän myös muistutti, että hän ei halua luopua tietyistä vapauksistaan.

Hän hauskuutti puolueväkeä kertomalla mieltymyksistä omiin vapauksiinsa. Hän mielellään käy torilla kahvilla ja polttaa siinä samalla savukkeen. Hän myös lähtee mielellään lenkille niin, että kypärä on unohtunut jonnekin hyllylle, ja lenkillä tulee usein jano... Näitä vapauksia hän ei halua itseltään riisua.

Niinistö kertoi epäonnistuneensa siinä, ettei hän pystynyt kääntämään sen paremmin puhemies Riitta Uosukaisen kuin valtioneuvos Harri Holkerinkaan päätä. Mielipidekyselyjen kärkeä hätyytellyt puhemies Uosukainen luopui leikistä viime kuussa. Kokoomuksen ehdokkuushuhut on torjunut myös ainakin entinen valtiovarainministeri, Pohjolan pääjohtaja Iiro Viinanen.

Ensihämmennyksen jälkeen puoluevaltuustossa esitettiin jo muutama puheenvuoro puolueen ehdokkaasta. Ehdokasniminä vilahtivat liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen ja piispa Wille Riekkinen. Myös etenemistä "sammutetuin lyhdyin" ehdotettiin.

Niin ikään ehdotettiin, että puoluehallitus jatkaisi kokoomuksen oman ehdokkaan etsimistä. Kokoomuksen on määrä päättää presidenttiehdokkaastaan ylimääräisessä puoluekokouksessa 30. lokakuuta.

Presidenttikisassa ovat virallisesti mukana Tarja Halonen, Esko Aho, Elisabeth Rehn, Heidi Hautala ja Risto Kuisma.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.