Mainos

Niinistö ranskalaislehdessä: Suomen Emu-jäsenyys välttämätön

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) pitää Suomen liittymistä Euroopan talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen ensimmäisten joukossa välttämättömyytenä. Niinistö muistuttaa tänään julkaistussa ranskalaisen Le Figaro-lehden haastattelussa, että Suomi täytti jo viime vuoden lopulla lähes kaikki vaadittavat kriteerit.

-Meille on tärkeää, että Emu toteutuu vuonna 1999 ja että Suomi on siinä mukana, Niinistö huomauttaa.
Haastattelussa pohditaan, miksi suomalaiset ovat edelleen varsin tyytyväisiä EU:n jäseneksi liittymistä koskeneeseen päätökseen, vaikka Itävallassa ja Ruotsissa on jo ryhdytty katumaan kyllä-äänien antamista. Niinistön selityksen mukaan Suomen kansanäänestyksen aikaan monet suomalaiset ymmärsivät, että liittyminen on tärkeää turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta. EU:ssa Suomi on selkeästi läntisen Euroopan leirissä.

Hän muistuttaa lisäksi, että elintarvikkeiden hinnat ovat laskeneet Suomessa ensimmäisen jäsenyysvuoden aikana yli 10 prosenttia. Myös maatalouden saama siirtymäkauden tuki vaikutti asiaan. Niinistön näkemyksen mukaan ihmiset ymmärtävät vähitellen, että Emu ja yhteinen raha ovat osa eurooppalaista rakennustyötä.

Le Figaro julkaisi tänään talousliitteessään Niinistön haastattelun ohella myös katsauksen Suomen talouspolitiikkaan. Huomiota saa mm. Suomen suuri työttömyysprosentti, joka on EU-maista korkein heti Espanjan jälkeen. Jutussa huomautetaan, että Suomi on hyvä oppilas Emun suhteen, mutta todetaan lisäksi, että osallistumisesta sen "kovaan ytimeen" on erimielisyyttä sekä suuren yleisön keskuudessa että eduskunnassa. Niinistön nimi on kirjoitettu haastattelussa oikein ö-pilkkuja myöten. Yhtä hyvin ei käynyt silloiselle pääministerille Esko Aholle, kun hän vuonna 1992 esitteli Suomen jäsenyyshakemuksen aikataulua Pariisissa. Silloin Le Figaro kertoi Esko Haron vierailusta. EU-parlamentin filateliamyymälässä Strasbourgissa on puolestaan myynnissä ensipäivän kuori, joka on tehty Eko Ahon talossa käynnin kunniaksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.