Mainos

Hallituksen Venäjä-ohjelma jäähylle presidentin aloitteesta

Hallituksen kaavailema Venäjä-toimintaohjelman päivitys jätettiin STT:n tietojen mukaan tekemättä presidentti Sauli Niinistön aloitteesta.

Ohjelma piti päivittää Suomessa vielä tämän hallituskauden aikana, mutta se mitä todennäköisimmin jää kokonaan tekemättä Ukrainan kriisin ja Venäjän sisäpoliittisen tilanteen takia.

Venäjä-toimintaohjelma olisi linjannut Suomen ja Venäjän suhteita muun muassa taloudessa, turvallisuudessa, liikkuvuudessa ja kansalaisyhteiskuntien vuorovaikutuksessa ja keskittynyt Venäjä-politiikan keskeisten asiakysymysten seurantaan.

Venäjä-toimintaohjelma oli presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa käsittelyssä 13. joulukuuta viime vuonna. Jäähylle panon ajankohta oli siis todellisuudessa paria viikkoa varhaisempi kuin mitä STT kertoi jutussaan 17. marraskuuta.

Suomen valtiojohdossa tehtiin siis vielä aiemmin tiedettyä nopeammin johtopäätös, että Suomen ja Venäjän suhteita linjaavaa asiakirjaa ei ole syytä panna eteenpäin.

Ukrainan kriisi alkoi kärjistyä marraskuun lopulla 2013, kun mielenosoittajat valtasivat Kiovan keskustan Maidanin aukion.

Tuomioja: Ei erimielisyyksiä 

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) katsoo, että valtiojohdossa ei ollut erimielisyyksiä sen suhteen, mitä Venäjän kehityksestä ajateltiin. 

– Siinä vaiheessa (joulukuun puolivälissä) todella oli ajatus, että sitä Venäjä-ohjelmaa voi muuttaa ja päivittää, mutta sitten totesimme tapahtumien alettua, että sitä ei ole syytä viedä eteenpäin, Tuomioja sanoo.

Hän sanoo johtopäätösten olleen samat presidentin ja hallituksen välillä Venäjän kehittymisestä.

Nyt voimassa oleva Venäjä-toimintaohjelma on huhtikuulta 2009 ja Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen ajoilta. Se luvattiin uudistaa Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen ohjelmassa kesäkuussa 2011 ja oli käytännössä lähes valmis ennen Ukrainan kriisin kärjistymistä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.