Niinistö: Presidentiltä ei tule viedä perinteistä valtaa

Eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön mukaan presidentiltä ei pitäisi viedä perinteisiä ulkopoliittisia valtaoikeuksia. Hän puhui politiikan toimittajien 40-vuotisjuhlalounaalla.

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) ei lämpene ajatukselle, että tasavallan presidentin osallistumista EU:n huippukokouksiin pitäisi rajoittaa.

Hän kysyi tänään politiikan toimittajien 40-vuotisjuhlalounaalla, pitäisikö presidentiltä viedä perinteiset ulkopoliittiset valtaoikeudet. Hän jatkoi, että jos valtaoikeuksia rajoitetaan, niin pitäisikö luopua koko presidentti-instituutiosta.

Niinistön vastauksena kumpaankin kysymykseen oli ei. Hän on siten eri mieltä kuin kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen.

Katainen viritteli taannoin STT:n haastattelussa keskustelua presidentin osallistumisesta huippukokouksiin. Niinistö myös vakuutti, että hän ei halunnut pääministeriksi.

Alustuspuheenvuorossaan Niinistö pohdiskeli maailmantalouden tilaa. Hänen mielestään näyttää yhä ilmeisemmältä, että maailmantaloudessa siirrytään kaksinapaisuuteen. Siinä taloutta hallitsevat vahva Kaakkois-Aasia ja Yhdysvallat.

Niinistön mielestä maailmassa ollaan itse asiassa siirtymässä rahan ja vallan kaksinapaisuuteen. Kiina on hankkimassa sijoituksilleen parasta mahdollista valtatuottoa, ei rahallista tuottoa. Hän kysyikin, ollaanko uuden kilpavarustelun tiellä. Niinistö muistutti, että tulevaisuudesta ei tiedetä juuri mitään. Eduskuntakaan ei puhunut neljä vuotta sitten juuri mitään Kiina-ilmiöstä tai ilmastonmuutoksesta. Euroopassa Suomen tehtävä olisi lieventää Venäjään kohdistuvia epäluuloja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat